Colorful (2010)

~Színek~



Most egy nagyszerű movie-val készültem nektek, történetesen a Colorful nevűvel, ami szerintem az egyik legjobb anime movie, csodás zenével, negyszerű grafikával, és nagyon elgondolkotató erős üzenettel.  Na akkor, csapjunk is a lovak közzé! :)



Történetünk egy eléggé sötét helyen kezdődik, és a főhős sezmszögéből követjük az eseményeket. A váróteremszerűségben ugyanis hasonló ruhás alakok mászkálnak, és állak sorban a jegyért, hogy aztán elinduljanak végső útjukra. Ha engem kédeztek, ennek az epizódnak kifejezetten nyomott hangulata van. Visszatérve a főhősre, nem halljuk a hangját, csupán gondolatait olvashatjuk a képernyőn. A cselekmény onnan indul el, amikor elé szalad egy kisfú, és közli vele, hogy halála után kap még egy esélyt az életre,mivel hatalmas bűnt követett el. Így hát a szereplőnk visszatér egy olyan ember testébe, aki nemrég öngyilkosságot követett el, nevén nevezve Koboyasi Makoto testének lesz új lakója. Innentől kezdve az lesz a feladata, hogy hejrehozza abban a testben a saját és a fiú bűneit. A testében belecsöppen egy olyan családba, ahol a tagjai elhidegültek egymástól, újra iskolába kell járnia, és megpróbálnia beilleszkedni újra. Segítségére van Purapura, de igazából saját magának kell mindent megoldania és helyrehoznia. Szemtanúi lehetünk egy nagyszerű jellemfejlődésnek. Ahogy halad előre a sztori megtudhatunk egyet-mást a többi szereplőről, és az őket érintő problémákról, és arról, túllendülnek-e ezeken, vagy sem.

Szereplők

Koboyashi Makoto:

A történet elején a szereplőnk ebbe a fiúnak a testébe költözik. Csendes és visszahúzódó volt, aki teljdesen elzárkózott az iskolatársai is a szülei elől is. Művészi hajlammal megáldott, tehetségesen fest.

Purapura

A főhősünk segítője, kinézetével ellentétben sokkal idősebb, akár angyalnak is lehetne nevezni. Ő az aki segíti Makotot. De inkább csak egyfajta utat ad neki, és hagyja, hogy a fiú legyen az aki magától helyrehozza a hibákat.

Többiek
Számos szereplő van még a történetben, akik ugyan úgy fontosak, mint a főszereplő, de ezeket meghagyom meglepetésnek, hiszen úgy méginkább izgalmasabb, ha Makotoval együtt "találunk" barátokra.


Saját vélemény
Nehéz erről a körülbelül másfél órás szösszenetről úgy írni, hogy ne legyen benne spoiler, de azt még hozzá teszem, hogy erősen réteges, és minél többször nézi meg valaki, annál jobban világos számára a mondanivaló. Az első fele nehezen idnul be, döcögős, ahogy annak e személynek a lelke belekerül az új környezetébe, főleg a viselkedése miatt lehet feszült maga a néző is, de nem is egyik percről a másikra, de a szereplőnki valamiért mégis elkezdi közelebb engedni magához a többieket, és elkezd megváltozni. 

"az embereket nem lehet egy színnel jelemmezni, hanem sok különfélével. Legyen szó gyönyörű, vagy mocskos színekről."

Az animében is láthatjuk, hogy hibázunk. Mindenki hibázik. De ha csak azon örlődünk, hogy miféle hibákat is okoz az ember, elhaladhat a jó dolgok mellett. A colorful erről is szól. Túllépni a hibákon, és elfogadni a többieket is, akármennyire is "mocskos a színük". Mert mindenkiben vannak olyan színek, amik szebbé teszik. Sok mindent tanít nekünk ez az anime, és Makotoval együtt arra is rájöhetünk, hogy a leghétköznapibb dolgok tudnak a legyszebb emlékekké válni. 


Érdekesség, hogy az eredeti történet a Mori Eto Colorful című regénye alapján készült, mely nagy népszerűségnek örvendett az országban, hiszen film is készült belőle. A movie grafikája nagyon szép, a karakterek élethűen vannak ábrázólva, és mellőz minden fanservise-t, nincsennek benne gyönyörű fiú és női karakterek, hanem mindegyik a maga egyszerűségével mégis széppé válik. A zenéje gyönyörű, és egyes jeleneteket mégjobban emocionálisabbá varázsol.

Mindenkinek ajánlom, akinek van pár szabad órája elméjülni ebben az alkotásban. :)

Megjegyzések