Egy helyettes shinigami élete - Bleach


  Egy különleges világban minden megtörténhet: egy kis szellemeket látó fiúból lehet nagy harcos, egy cicából lehet egy menő, és erős nő, és egy kis boltosból lehet a másik világból érkező holmikat venni. Hihetetlen? Az, de ez még nem minden...


  A történet ott kezdődik, hogy Ichigo, a főszereplő szellemeket lát, gondozza a sírjaikat, mígnem egyik nap egy nagy szörnyet lát meg, és egy lányt, aki más, mint egy szellem. Ez a lány akarja megölni a szörnyet, amit ő Hollownak hív, de közben megsérül, ezért átadja az erejét a szellemeket látó Ichigonak.
  Rukia, a lány elmagyarázza a legfontosabb dolgokat, amit tudni kell Ichigonak, név szerint, hogy léteznek shinigamik (halálistenek), akik azért jönnek át ebbe a világba, hogy megöljék a hollowokat és átküldjék a másik világra (Soul society-be) amit a shinigamik kidouval (démonmágia) vagy a  saját zanpakutoval (lélekölő kard) tudják ezeket megtenni. Ennek két formája van: 1/ shikai, aminek több támadási formája is lehet 2/ bankai, amit főleg a kapitányok birtokolnak, képessége erősebb, mint egy shikai. A hollowok (magyarul lidércek) azokból a szellemekből lesznek, akik nem tudnak átjutni Soul Societybe. Nekik van egy maszkjuk, a shinigamik pedig ezt törik össze, mikor megölik a hollowokat.
  Az első arcban megismerhetjük a shingamikat és hollowokat, illetve egy másik fajt is a Quincyket, akik a shinigamikkal ellentétben nem karddal harcolnak, hanem íjakkal és nyilakkal, és akik ha eltalálnak egy hollowot, akkor a szellemek nem Soul Societybe mennek, hanem eltűnnek a semmibe, ezért a shinigamik ellenségei, mert felborítják az egyensúlyt a két világ között. Emellett megismerkedhetünk néhány átlagos emberrel, akik szintén látják a szellemeket, de harcolni ellenük nem tudnak, vagy éppen akkor akkor alakul ki a képességük rá.
  A második arcban Rukiát visszaviszik Soul Societybe, és ki akarják végezni, amiért átadta az ereje egy részét Ichigonak. Egy mentőcsapat alakul, és elindulnak megmenti a lányt, miközben a 13 őrosztaggal is találkoznak, akik a betolakodókat meg akarják ölni, hiszen azt hiszik, gyilkosok.
  A következő részekben Ichigo megismerkedik az Arrancarokkal, és Espadakkal, illetve egy új erőre tesz szert, miközben célja az lesz, hogy megmentse Orihimét, és megölje a fő gonoszt. Ennek helyszíntere Hueco Mundo, az arrancarok otthona.
  Az előző részekben Ichigo elveszti az erejét ezért a fullbring arcban ennek visszaszerzése lesz a cél, és ekközben találkozik az úgynevezett fullbringerekkel, akik olyan képességekkel bírnak, mint Orihime és Sado. Ezután Ichigo visszaszerzi az erejét, és elintézi az ottani negatív szereplőket.
  A mostani részekben pedig megjelennek a quincyk, és elindul velük a csata is, illetve megláthatjuk a nulladik osztagot is.

  Szereplők:

Kurosaki Ichigo:
A főszereplő, aki már a történet elején is rendelkezik különleges képességekkel, illetve később is szerez különböző képességeket, hogy a céljait (mások megmentése) végrehajtsa. 

Kuchiki Rukia:
13. osztagnál szolgáló shinigami, aki az emberek világába jön. Általa tudhatunk meg sok fontos információt. A normál tisztekhez képest erős, viszont a későbbi szereplőkhöz )főleg kapitányokhoz) képest nem mérhető az ereje. Erős a jelleme, de sok helyzetben igazán nőies tud lenni.

Inoue Orihime:
Alapvetően kedves és aranyos lány, aki szeret sütni (bármiből bármit) Nagyon érzelmes, és a képességei se teszik erőssé, csak különlegessé. Főként gyógyításra használja az erejét és a légynek se tudna ártani.
Chad (Sado Yasutora):
Szótlan férfi, aki az erejét csak akkor használja, ha szükséges, és elkerüli a felesleges erőszakot. Képessége főként fizikai erejét növeli.
Ishida Uryuu:
Okos és a harcban is főleg az intelligenciáját kamatoztatja. Mivel quincy, ezért ijal és nyilakkal harcol, kevés hasonló, távolsági fegyverrel harcoló szereplő lesz. 
  Abarai Renji:
  A 6. Osztag hadnagya, aki Rukiával nevelkedett fel. Erős jellem, és harci képessége is magasabb, mint egy normál hadnagyé, viszont kidouban gyenge. 

  A manga rajzolása érdekes, hiszen sokszor nincs részletes háttér, inkább a karakterek vannak jól kidolgozva. A mangára jellemző főként, hogy a rajzolás nem részeltekbe menő (még annyira sem, mint általában a shouneneknél) inkább a lényeget fogja meg.

  A Bleach manga 2001 óta fut, és még máig tart, a fejezetek hetente jönnek ki a Shounen Jump-ban. Az anime 2004-ben kezdődött és 2012ben záródott le. Emellett magáénak tudhat 4 movie-t (amiből a 4. Tite Kubo, a mangaka munkáját dicséri) 2 specialt, illetve 2 one-shot mangát is, amit szintén a mangaka irt a történet mellé.

  Tite Kubo művei közé tartozik a Zombie Powder, amit magyarul is elolvashatunk, összesen 4 kötetig jutott el de sajnos befejezése nincs, mivel kivették a Jump-os mangák közül. 1999-2000ben futott, és már egyes szereplőkön lehet látni a Bleachbeli karakterekhez való hasonlóságot. A másik műve a Aoi Bungaku Series ami inkább seinen kategóriába tartozik, nem úgy, mint az eddigi munkái (ami shounen) és szintén megtekinthető magyarul mind a 12 része.

  A Bleach egy kicsit különleges a számomra, hiszen az első részek után szívem szerint hagytam volna ott, ahol van. Az első arcot én csak kötelességből néztem végig, de utána szinte annyira magával ragadott, hogy képtelenség volt szabadulni tőle. Érdekes mindenképpen, és érdemes odafigyelni az apróbb mellékszereplőkre is, ha már a főszereplők túl sablonosak (sajnos egy idő után ez elkerülhetetlen). Minden negatívumával együtt szerethető történet, és mindenkinek csak ajánlani tudom.


Megjegyzések