Vándorló palota csodálatos története






  Volt már úgy, hogy az életed nem úgy alakult, ahogy szeretted volna? Mit tettél? Elmenekültél, vagy tettél is valamit azért, hogy minden rendben legyen? Sophie mindent megtesz érte, de nem jut előrébbre, még akkor sem, amikor megtalálja a pusztában a Vándorló palotát.

 Sophie egy kalapboltban dolgozik és egy átlagos lány életét éli, míg a katonák bajba keverik, és ahogy a mesében illik, megmenti a szőke herceg. Ezután egy furcsa vendég érkezik a kalapboltba, aki elátkozza a kislányt: megöregszik, és a kislányból nagymama lesz.
  Sophie nem adja fel, és meg akarja törni az átkot, amivel a Puszták boszorkánya sújtotta, de ez nem olyan könnyű. Találkozik a szintén átkozott répafejjel, aki egy madárijesztő, és minden segítséget megad neki, még egy házat is, ahol pihenhet. Ez a ház pedig nem más, mint Howl, a nagy varázsló otthona, a Vándorló palota.
  A palotában először találkozik Caluciferrel, a tűzszellemmel találkozik, majd egy kisfiúval, Marklal, majd pedig a szépséges varázslóval, Howlal. Sophie ebben a rendetlen palotában tesz rendet, hogy maradhasson, és hogy az átkot valaki feloldja.

 Szereplők:
Sophie:
 Kislány, akiből nagymama lesz. Felelősségteljes, érettebb, mint egy kislánynak lennie kellene. Rátermett, és kedves mindenkivel, célja az átok megtörése. A filmben, sokszor beszél fiatalosan, ilyenkor a fiatal énjét láthatja a néző is.


Howl:
 (kezdetben) szőke férfi, aki minden női szívet elhódítja. Hiú, és a külsejére ügyel, ettől függetlenül igazán komoly tud lenni. A háborúk ellen van, és békét szeretne teremteni, de ennek egyik fő akadálya, hogy behívják a varázslókat a frontra, és harcolnia kellene.


Calucifer:
 A tűzszellem, aki a vándorló palotához van láncolva és ott kell dolgoznia. Ő irányítja a palotát, de őt eddig csak Howl tudta kordában tartani, ameddig meg nem jelent Sophie. Bár bizonygatja, hogy túl sok a munkája, és elmenne, mégis szereti a palotát és Howlt.


Markl:
 Egy kisfiú, aki tudja álcázni magát, és aki a palota gondjait intézi, és vigyáz rá, ha Howl nincs otthon.  Igazi csintalan fiú.


Puszták boszorkánya:
 Egyetlen célja, hogy övé legyen Howl szíve. Kezdetben arrogáns, de miután a valódi alakjára változtatják vissza, gyenge lesz és valamennyire szeretetreméltó.


Répafej:
 Szerelmes Sophie-ba de egy átok sújtotta, amitől csak egy madárijesztőnek néz ki. A történet végére megtörik az átok, és kiderül a valódi kiléte is.


 A Vándorló palota először regényként jelent meg (ennek folytatásait magyarul is kiadták) majd 2004-ben elkészült a film is a Ghibli studio által, amit szintén kiadtak magyarul is, a Best Hollywood által. A film összesen 119 perces, de ez a két óra pontosan elegendő a történet kifejtésére úgy, hogy ne legyen unalmas. A grafika egyértelműen a Ghibli munkákhoz hasonlítható, ugyanúgy, mint a megvalósítás is, hiszen első pillantásra csak egy gyerekmesének tűnik, viszont komoly mondanivalója van, hiszen Howl, és a szereplők is teljesen a háborúk ellen vannak.
  Gyönyörű történet és nagyon szép a megvalósítása is, a szereplők is életszerűek, nem csak sablonkarakterek. Az egyik legjobb történet a Ghibli filmek között is, ezért érdemes megnézni, kortól függetlenül is.

Megjegyzések