Klasszikus horror egy animében - Another






  Mindenki ismer olyan horrort, amiben átkok, szellemek, és veszélyek leselkednek a főszereplőkre, és a babákkal játszó félelmetes lányok is kihagyhatatlanok, főleg Japánban. Animében klasszikus horror kevésszer jelenik meg, ez pedig pont egy kivétel ez alól.


  Sakakibara most költözött ebbe a kisvárosba, és tüdőbaj miatt a suli kezdetén kórházban kell maradnia. Ekkor találkozik először Meivel, a titokzatos, és félelmetes lánnyal. Az osztályba kerülését követően kezdenek el furcsa dolgok történni: egy lánnyal akivel a kórházban találkozott, senki se veszi észre, csak ő, olyan, mintha a lány szellem volna. Mei egyre furcsábban viselkedik, félelmetes babákkal játszik, és egy hátborzongató bababoltban lakik.
  Sakakibara kíváncsisága miatt az osztály lassan felfedi a titkokat, és elmondják a történetet, miszerint 26 évvel ezelőtt járt egy Misaki nevű diák az iskolába, de egy balesetben meghalt, pont, hogy az évet elkezdte. Ezután egyik osztálytársa rámutatott a székére és azt mondta: Misaki ott van, nem halt meg. Majd mindenki úgy viselkedett, mintha Misaki élne, még a ballagáson is volt egy szék fenntartva neki. Ezután minden évben abban az osztályban átok sújtja a tanulókat: minden hónapban meghal egy diák, vagy az egyik diák rokona.
  Halálesetek jönnek, és Sakakibara elkezd nyomozni, hogy mindent megtudjon az átokról, ami nem is olyan egyszerű, mint hinnénk. A halálok egyre brutálisabbak lesznek, de a nyomok az átok feloldására egyre forróbbak. 
Mi lesz ebből?
  A történet érdekes, lebilincselő, és a megoldásra szinte senki sem gondolt volna, de ettől függetlenül többet vártam volna. Bár vannak benne horror jelenetek, de ezeket háttérbe szorítja a történet maga, és horrorból sokszor detektívtörténetbe csap át. Emellett a vége felé nagyon  széthúzzák a történetet, ami nem lenne baj, hiszen közben a szereplők munkálkodnak, de egy-egy esemény groteszkül hosszúra sikeredik.
  Ami nagyon jól sikerült, az a karakterek ábrázolása. Az átlagos diákok személyisége olyan, amibe könnyen átérezhető, és a legtöbb esetben igaz az is, hogy valószínűleg így viselkedne egy normális ember. Ami viszont nem valószerű, az Mei, ő az aki nem csak irreálisan viselkedik, de rajta mutatkozik meg legjobban az anime horror mivolta is.
  A manga 2010-2011 között készült, és 4 kötetes lett, az anime 12 részes, és 2012-ben került kiadásra, majd követte egy OVA is. Maga az anime sötét képek jellemzik, főleg a vége felé. Az animáció átlagosnak mondható a mostani animék között.
  A horror szerelmeseinek mindenképpen érdemes tenni egy próbát, aki pedig szeretne egy nem annyira félelmetes horror animét nézni, annak mindenképpen csak ajánlani tudom. Aki pedig véresebb dolgokat szeretne látni, az várja ki a live-action-t.
 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése