Code Geass – Lázadás a Királyság ellen!

Mi történik akkor, ha egy királyságban az egyik trónörökös édesanyját megölik, húgát megnyomorítják, aztán a két gyereket külföldre küldik, ahol újabb támadások érik őket? Milyen nyomokat hagyhat mindez egy ártatlan gyermekben?
Egy alternatív jövőben egy királyi család hatalomra tör, s meghódítja a fél világot. Robotokkal (knightmare) harcolnak Japánban, ahol a nép ég mindig ellenáll a hódítóknak. A Szent Britanniai Birodalom és Japán között határ feszül, gazdagság és nyomor éles kontrasztja ez.
Lelouch vi Britannia igazán rosszul viseli a királyi család árulását. Megfogadta, hogy elpusztítja Birtanniát, saját családja ellen lázadva. Kururugi Suzaku, jó barátja, szintén e célt tűzte ki magának. Azonban a két fiú, merőben eltérő szemszögből közelíti meg a közös célt. Útjaik nem egyszer keresztezik egymást, s egymás ellenségeivé válnak. Lelouch nem kér családjából, inkább a terroristákat és lázadókat segíti egy különleges erővel, amit egy boszorkánytól kapott. Míg Suzaku beáll a seregbe, hogy a ranglétrán minél feljebb jutva, egyre nagyobb befolyást szerezve változtathasson a dolgokon. Életüket még jobban megnehezíti, hogy ugyanabba az iskolába járnak, s mindketten a Diák Tanács tagjai, s barátaik előtt is titkolniuk kell személyazonosságukat.
Mivé lesz barátságuk? Elpusztítják Britanniát? Mi lesz azokkal, akik megbíznak bennük, s rájuk támaszkodnak? Felszabadítják Japánt, s a többi tartományt?

Főbb szereplők

Lelouch vi Britannia
Iskolai álneve: Lelouch Lamperouge. Egyetlen célja húgának, Nunnally-nak egy olyan világot létrehozni, ahol a gyengék is biztonságban, boldogan élhetnek – ugyanakkor Britannia elpusztítása. Fizikuma igen csak gyenge, csoda, hogy a szél el nem fújja, azonban agya gyorsan forog, jó stratéga és ügyesen keveri a lapokat. Imád sakkozni, ám a hatalommal járó magányt nehezen bírja.

Kururugi Suzaku
A miniszter fia, aki nem vesz fel álnevet, becsületbeli britanniaiként szolgál a seregben. Jobb világot szeretne, és úgy hiszi, ehhez a seregen belül juthat legközelebb. Kedves és segítőkész, jó fizikummal, villámgyors reakciókkal. Mikor rájön, hogy legjobb barátja az ellensége, elbizonytalanodik.

Kozuki Kallen
Iskolai álneve: Kallen Stadfeld, aki sokszor betegeskedik. Terrorista énje azonban közel sem ilyen gyenge. Erős akaratú, jó harcos, akinek célja visszaszerezni otthonát, felszabadítani Japánt. Kiváló pilóta, Suzaku méltó ellenfele a harctéren. Bizalmatlan típus, akit nehéz megnyerni, ám nem lehetetlen.

C.C.
Lulu boszorkánya, személyazonossága ismeretlen, akárcsak valós kora. Pizza faló rém, aki időnként a fiú idegeire megy sejtelmes megjegyzéseivel. Ő adja Lelouch-nak a Geass-t, s támogatja a fiút végig az úton. Cserébe egyetlen egy kívánsága van, amit sokáig nem hajlandó elárulni.  

A történetet feldolgozva, a mangából készült az anime, a Sunrise Studio jóvoltából. Goro Taniguchi rendezte, Ichiro Okouchi írta.  Az anime 2006-ban jelent meg, Code Geass: Hangyaku no Lelouch (R1) címmel, melynek folytatása 2008-ban látott napvilágot, Code Geass: Hangyaku no Lelouch R2 néven, mely annyit tesz: Lelouch lázadása.  2x25 részes, plusz van még két special is hozzá.
Mindkét rész számos díjat nyert: Tokyo International Anime Fair, Animage Anime Grand Prix, Animation Kobe. Ráadásul több mint egy millió DVD-t és Blue-ray-t adtak el Japánban. A kritikusoknak különösen tetszett, hogy látható a karakterek között húzódó rengeteg konfliktus és, a felbukkanó erkölcsi kérdések bemutatása, kivitelezése.
Eseménydús anime, amit nehéz félre tenni. A karakterek kissé nyúlánkabbak a megszokottnál, ám igazi egyéniségek. Szinte minden főbb karakter múltját megismerhetjük, vagy belepillanthatunk, így jobban azonosulva velük. Igazi háború, nehéz döntések sorozata, szerelemmel fűszerezve, ám a zord halál is felüti fejét… a végkifejlet pedig, szerintem tökéletes. Nekem különösen tetszettek benne a pszichopata fejek és Lulu különleges mozdulatai, mintha fényképhez pózolna…

Megjegyzések

Megjegyzés küldése