Egy hiba ára - Fullmetal Alchemist: Testvériség


 
A történet egy másik világban játszódik, ahol a főszerep az alkímiáé. Amestris országa katonaállam, ahol a Führer parancsol és irányít. Az ország központja Central városa, ahol az Állami Alkimisták főhadiszállása is található. A nagyjából kör alakú ország történelme során rengeteg felkeléssel, lázadással és polgárháborúval nézett szembe.
A történet kezdetén két tizenéves fiúval ismerkedhetünk meg. Az Elric fivérek közül a bátyó, Edward, beállt a seregbe kutyának. Így ő lett a legfiatalabb Állami Alkimista a maga 12 évével. Egyetlen célja, egy hatalmas, fiatal kori baklövés helyrehozása: visszaszerezni öccse, Alphonse testét. A fiúk az alkímia legnagyobb tabuját szegték meg: humán transzmutációval kísérleteztek. Ennek következtében óriási árat fizettek hibájukért: Al a testével, míg Ed a karjával és a lábával. Hogy mindezt visszafordítsák, a legendás Bölcsek Kövét keresik, mely olyan erővel rendelkezik, amire nem érvényes az Egyenértékűség-elve. Vagyis, ha kapsz valamit, cserébe azonos értékű dolgot kell adnod.
A katonaságnál megismerik az élet minden területét a születéstől a halálig, ahogy a legkülönfélébb személyekkel is összehozza őket a sors. Makacsul kitartanak a kő mellett, ám mikor rájönnek, hogyan lehetne előállítani, úgy döntenek, inkább másik megoldást keresnek. Ebben segítségükre van Roy Mustang ezredes, aki ugyan szurkálódik, mégse hagyja magukra a fiúkat.
Felbukkannak a homonkuluszok (kicsi, lombikban előállított emberke), akik egy bizonyos „Apa” nevű egyén utasításait követik. Céljuk pedig nem más, mint létrehozni egy hatalmas és elpusztíthatatlan sereget a kő erejével, ám ehhez áldozatokra van szükségük.
A legendás kőre azonban mások is pályáznak. Xing Birodalomból egy herceg és kísérői érkeznek, hogy a kő erejével halhatatlanságra tegyenek szert. A két ország történelme hasonló, ahogy tudományuk is. Amestris-ben az alkímia terjed el, melyet harcokhoz használnak, míg Xing-ben az alkahesztria tudománya az ismert, mely gyógyításra alkalmas. S még egy érdekes kapcsolat is összeláncolja e két nemzetet, méghozzá egy történelmi férfi alakja…
Hogyan dönt Ed és Al? Létrehozzák a követ? Találnak kiskaput? Legyőzik a homonkuluszokat? Mi lesz a herceggel? Sikeresen veszi át a birodalom irányítását, sikeresen zárva le illegális kirándulását? Vagy talán elbukik? Mi lesz Amestris-szel? Kitör egy újabb polgárháború, amint rájönnek az állam titkaira?

Szereplők

Edward Elric
Mivel jobb karját és bal lábát elveszítette, ezeket auto-mail-el pótolta. Fiatal, így sokszor gyerekesen viselkedik, hiszen egy kölyök mindig megkapja, amit akar. Ám ugyanakkor koraérett, így képes helyt állni a felnőttek világában. Rendkívül tehetséges alkimista, transzmutációs kör nélkül tud alkotni. Erős, határozott jellem, segíti a gyengébbeket. Általában udvarias, de néha igen utálatos, akaratos, csökönyös és főként makacs. Ha valamit a fejébe vesz, nem nyugszik, míg véghez nem viszi. Olykor azonban túlzásokba esik. Alacsony fiú, így ezért rengeteg beszólást kap, amit kamatosan fizet vissza.  Legnagyobb baja saját terhe, hogy öccse csak egy páncél, és ezen senki se tud segíteni.

Alphonse Elric
A transzmutáció következtében teste elveszett, s a ”kapu” túloldalán rekedt, míg lelkét Ed egy páncélhoz csatolta. Így lett közel két méter magas öcs, akit gyakran hisznek bátynak, de főként Acél alkimistának. Nincs szüksége ételre, italra és alvásra, ráadásul megölni se lehet egykönnyen. Mindezek ellenére optimista, kedves, aranyos, segítőkész és gyerekes. Begyűjtene minden kóbor cicát, holott tudja, hogy Ed ki nem állhatja őket. Példaképe Ed, akit rendszerint támogat, ám olykor megkomolyodik és ellene van cselekedeteinek.

Winry Rockbell 
A fiúk szomszédja, gyerekkori barátja és Ed szerelője. Mindene az auto-mail, mániákusan rajong a mechanikus dolgokért, szinte már a megszállottjuk  Megbízható, ügyes, okos és kedves lány, de ha nem tetszik neki a beszólásod, csavarkulccsal ver fejbe. Szülei a háborúban haltak meg, orvos létükre, így kifejezetten aggódik a fiúkért és mélyen együtt érez velük. Nagymamájával él együtt vidéken.


Roy Mustang
Láng alkimista, ezredesként ismerjük meg. Sokan tisztelik és felnéznek rá, viszonylag kevés ellensége van. Kesztyűi segítségével képes tüzet csiholni. Jelenleg főként íróasztala mögött ül és ablakot most, mivel a papírmunka unalmas. Megfontolt, talpra esett, szoknyabolond egyén. Szereti piszkálni Edet, míg a fiú legszívesebben megverné érte. Álma, hogy Führer legyen. Segíti a fiúkat a homonkuluszok elleni csatában, aminek egyik oka a bosszú.

Riza Hawkeye
Mustang hadnagya, gyakorlatilag mindenhová követi a férfit és a munkára próbálja rávenni ablakmosás helyett. Mesterlövész volt az ishbali háborúban. Szoros kapcsolatban áll a férfival, ennek oka, hogy az apja volt az első tüzet használó alkimista, ám gyengédebb szálak is a férfihoz fűzik. Csapattársai beszereznek egy kutyát, melyet végül ő nevel fel és tanít be, ő Fekete Fantom.

Maes Hughes
Mustang legjobb barátja még a háború óta, jelenleg nyomozóként dolgozik. Megfogadta, hogy végig segíti útját a szamárlétrán. Mindene a kislánya, akiről több száz képet készít és dörzsöl a kollégák orra alá. Vicces, jó kedélyű férfi, aki hűséges feleségéhez, s próbálja rávenni Roy-t egy komolyabb kapcsolatra. Amikor Ed megemlíti neki a homonkuluszokat, egyből munkának lát, de a jelentés sose készül el.

Sebzett
Ishbali pap. Bátyja próbálkozott a Bölcsek Kövének előállításával, hogy megmentse népét a háború kínjaitól. Megörökölte fivére jobb kezét, mellyel elemeire bontja a dolgokat, bal karjával alkot. Eleinte vadászik az Állami Alkimistákra, csak a bosszú élteti, de később átértékeli életét. A homonkuluszokat tekinti új prédáinak, így segít a fivéreknek. 
 
Kapzsi
Homonkulusz, aki mindent magának akar, MINDENT, még ezt az oldalt is. Testére egy áthatolhatatlan páncélt képes vonni, mely megvédi minden támadástól, ám ennek is van egy buktatója. Faképnél hagyja társait, új bandát keres magának néhány kiméra társaságában, noha nem akar osztozkodni. Apa elfogja, ám nem öli meg. Új életre tehet szert Ling Yao testében.

Ling Yao
Xing Birodalom egy hercege, aki a halhatatlanságot kutatja, s ezáltal a Bölcsek Kövét. Arrogáns, nagyképű fiú, aki néha mutatja meg kedvesebbik arcát. Erős és határozott jellem, akár csak Ed, s van olyan makacs és kitartó is. Mikor az új Kapzsi a testébe kerül, egy állandó belső harc veszi kezdetét kettejük között. Idővel kompromisszumot kötnek. Számára népe az első, de főként kísérői biztonsága.

Az anime, az azonos nevű manga feldolgozása, melyet Hiromu Arakawa írt és rajzolt. 2001-ben indult, 27 kötetes lett. 2005-ben ez volt a legkelendőbb manga az év során. Japánban a legnépszerűbb anime lett az Asahi TV felmérései szerint, még abban az évben.
Ezt kiegészíti két anime feldolgozás, melyek közül az első néhány rész után merőben eltér a mangától: „Fullmetal Alchemist: A Bölcsek Kövének nyomában”. Ez 51 részes és egy OVA fejezi be a történetet, ami 2005-ben készült: „Shambala hódítói”.
A második anime sorozat szinte teljesen pontosan végig kíséri a mangát: „Fullmetal Alchemist: Brotherhood/Testvériség/”. 2009-ben kezdték el leadni Japánban, 64 részes lett. Ehhez is készült egy OVA, 2011-ben, „Milos szent csillaga” címmel.
Rengeteg, különféle karakter, vidám, humoros hangulat vegyítve némi rejtéllyel, krimibe illő jelenetekkel és egynéhány bölcs megjegyzéssel. Pl: „Van két egészséges lábad, állj fel és menj tovább.” vagy „Ázott kesztyű nem szikrázik.” – személyes kedvencek. Láthatjuk továbbá, hogyan nő fel, és komolyodik meg két gyerek az élet nehézségeivel szembenézve.



Megjegyzések