Full Metal Panic! – Militarista őrült az iskolapadban!


Képzelj el egy antiterrorista szervezetet, amely mindentől és mindenkitől független, és amelyet egy tizenéves lány vezet. Végy egy átlagos középiskolát, ahol az egyik diáklány szintén kiváló vezetői képességek birtokában van és rendet tart maga körül. Mi lehet köztük a kapcsolat, amikor nem rokonok és még sose találkoztak?
Egy alternatív jövőben játszódik a történet, ahol különleges személyek is vannak, általuk jobb és fejlettebb technológia birtokába juthatnak „munkaadóik”. Őket nevezik „suttogóknak”.
Sousuke Sagara a Mithril-nek dolgozik, holott még csak 17 éves. A fiatal fiú épp ezért válik alkalmassá egy középiskolai kiküldetés elvégzésére. Feladata egyszerű: be kell olvadnia a diákok közé és testőrként óvnia Kaname Chidori-t. Azonban a lány védelme jóval bonyolultabb számára, mint azt előre várta volna. Ha valaki katonaként nő fel, nem ismeri az átlagos és normális életet, a megszokott mindennapokat. Így van ezzel Sousuke is. Éles töltényt, vakító-, és füstgránátokat visz az iskolába és hasonlóan átalakított apróságokat ad a lánynak. Kaname mindezt nem díjazza és próbálja kinevelni a katonai mániát a fiúból, amiben sokat segít papírból hajtogatott fegyelmező eszköze. Mikor pedig már úgy tűnik, hogy minden rendben a lány körül és védelme feleslegessé válik, kezdődik a baj. Felbukkan Gauron, egy régi, halottnak hitt ellenfél, aki elrabolja a lányt. Bebizonyosodik, hogy Kaname suttogó, akárcsak Tessa, a Mithril vezetője. A két lány jó barátnővé válik, s riválissá egymás szemében. Azonban hiába vannak jó fejlesztésű robotjaik, mikor Gauron ravaszabb, mint ők. A férfit nehezebb megölni, mint azt hitték, s rajta kívül még bőven akad probléma más terroristákkal, árulókkal és az iskolával…
Sikerül legyőzniük Gauront? Ha véget ér a rémálom, mi lesz Kaname-val? Mivé lesz a bimbózó románc?

Szereplők
 
Teletha „Tessa” Testarossa
A Tuatha De Danaan tengeralattjáró kapitánya már 16 évesen. Ő hozta létre Dana-t, a Mesterséges Intelligenciát, mely vezérli a gépet. Kedves és törékeny teremtés, aki meglehetősen makacs, nehezen enged álláspontjából, s szerelmes Souske-be.
 
Souske Sagara
Afganisztán háborús területén nőtt fel, nyolc évesen gerilla lett, majd a Mithril tagja. Számára ez az élet a normális, így, mikor a középiskolába küldik a valóban átlagos életbe, mindenkire gyanakodva tekint, s mindenben veszélyt lát. Gyakran tűnik érzéketlennek, ám ritkán lehullik az álarc. Hívójele: URZU-7.

Melissa Mao
Törzsőrmester, nő létére szereti a cigarettát és a sört, nem kis mennyiségben. Az újoncok kiképzésével sokat foglalkozik, így ismerte meg Sousuke-t és Kurz-ot is. Megbízható, bár kissé felelőtlen, főleg, ha iszik. Hívójele: URZU-2.


Kurz Weber
Őrmester, kitűnő mesterlövész és jóképű pofija magazinok címlapján tündököl. Kedveli a társaságot, a lányokkal néha kissé tiszteletlen, jól énekel és gitározni is tud. Igazi szoknyapecér, a legkülönfélébb trükköket is képes bevetni a sikerért. Hívójele: URZU-6.

Kaname Chidori
A középiskola legnépszerűbb diáklánya, mind személyisége és kinézete, mint esze miatt. Osztályelnök és a diáktanács tagja. Temperamentumos, nagyszájú és szókimondó, így a fiúk kevésbé mernek nála próbálkozni. Gyengéd érzelmeket táplál Sousuke iránt.
 
Gauron
Sousuke régi ellensége, beképzelt, arrogáns és kegyetlen férfi. Hatalmas erőket képes megmozgatni céljai elérésének érdekében. Új rögeszméjévé a Suttogók válnak, és Kaname-ra vadászik nagy erőkkel. Mikor már azt hinnénk vége, kiderül, hogy túl jó orvosokat ismer. Különleges fegyverek vannak birtokában, melyek még veszélyesebbé teszik.


Címét gyakran rövidítik: FMP!-nek. A sorozat light novel-ként indult a Gekkan Dragon Magazinban. Shoji Gatoh írta, és Shiki Douji illusztrálta 1998-ban. 2010-ben fejezték be a sorozatot 12 kötettel. Tíz önálló melléktörténet kapcsolódik még hozzá, melyek viccesebb eseményeket mutatnak be. A sorozat maga a küldetéseket mutatja be.
Animét először a Gonzo készített belőle, 2002-ben Full Metal Panic! címmel, majd a Kyoto Animation folytatta a sorozatot 2003-ban: Full Metal Panic? Fumoffu és Full Metal Panic! The Second Raid címekkel. A sorozathoz tartozó OVA 2006-ban látott napvilágot.
Öt manga tartozik a sorozathoz.
Fumoffu: 12 részes sorozat, romantikus komédia, különálló történetekből, melyben sokat parodizálnak.
The Second Raid: Az alaptörténet után 3 hónappal kezdődik. Felfedezik az Amalgam nevű titkos szervezetet, amely a Suttogóékhoz hasonló technológiát fejlesztett ki. Souske-t hadba állítják, míg Kaname új testőrt kap.
OVA: Az utolsó sorozathoz készült, de leginkább a Fumoffu-t idézve ez is viccesre sikeredett.
Én csak az eredeti FMP-t és a Fumoffu-t láttam, melyeket végig lehet izgulni és nevetni. A karakterek nagyon jól sikerültek, igazán könnyű beleélni magunkat a történetbe. Nem akarok rosszat mondani a folytatásról, de jót nem hallottam, úgyhogy nem is mondok semmit.
Ajánlom mindenkinek, aki szereti a robotos harcokat, a militarista őrületeket, az iskolát és persze, a tengert!

Megjegyzések