Kaleido Star – Kiscsillag a trapézon


Sora Naegino Amerikába utazik, hogy teljesítse gyerekkori álmát, hogy igazi sztárrá váljon a Kaleido színpadnál. Azonban Sora-t a balszerencse kíséri útján, ugyanis eltéved, ellopják a bőröndjét, a rendőrségen köt ki illegális bevándorlóként, s végül el is késik a válogatásról, melyet régóta várt már. Mikor pedig végre megmutathatná, mit tud, hazaküldik. Ken, a színpad menedzsere felajánlja neki, hogy nézze meg az esti előadást, s körbe vezeti. Az egyik szereplő lesérül és sürgősen kell egy beugró. Ken már kezdi is törni a fejét, kit rakjon a lány helyére, mikor a főnök, Kalos, a tébláboló Sora-t osztja be a szerepre.
Sora felvételt nyer a színpadhoz ezek után, ám a beilleszkedés már nem olyan könnyű. A balettot hírből sem ismeri, hiába ugrik jól, ráadásul mindenki megveti, amiért szabályellenesen került be, első próbálkozásra. Sokan már is a főnök kedvenceként nevezik. Mindez bántja a lányt, de nem adja fel, s kitart. Egyetlen vigasza a színpad szelleme, Fantom, akit csak ő lát és hall. A kis perverz szellem időnként jósol neki, máskor csak leszidja. Hogy bebizonyítsa, nem azért került be a társulatba, mert a főnök kedvence, kap egy hetet felkészülni és bemutatni a jelenlegi sztár, Layla Hamilton Arany Főnix manőverét.
Sora nem adja fel, az álma hajtja előre. Igaz barátokra lel Ken-ben, Mia-ban és Anna-ban. A lányok támogatják mindenben, és próbálják féken tartani, mikor túlzottan is hajtja a vére előre. A sztárrá válás nehéz és kemény munka. Kalos se könnyíti meg a lány dolgát, hiába tehetséges, az alapoktól viszi felfelé karrierjét. Yuri és Leon se könnyítik meg a lány dolgát. A két férfi egymással is morog, így Sora-nak velük is meggyűlik a baja. A színpad maga is okoz galibát az idővel, új főnök lesz, a fél banda feloszlik… Az életük nem egyszerű, ezt maguk is belátják. De mégse adják fel. Kitartanak a színpad mellett, hogy ismét azon tündökölhessenek és ragyoghassanak egy napon. Sora pedig kitart a legvégsőkig, míg nem teljesül az álma.
Hogyan sikerül beilleszkednie? Hogyan emelkedik egyre feljebb? Hogyan lesz belőle sztár? Összejön az egyik fiúval? Mit keres itt egy fóka bébi?  Hogyan változtatja meg néhány ember hozzáállását, életét? Mi hajtja előre ezt a lányt még a legrosszabb időkben is? Megtudod, ha megnézed!

Szereplők

Sora Naegino
Kiskora óta a színpad szerelmese, álma egy csaták nélküli színpad. Lehetséges az ilyesmi? Ki tudja. Sora hisz benne, ez hajtja előre. Vidám, jó kedvű, kitartó, kedves, aranyos, kissé ügyetlen és nagyon makacs lány, aki nem tér le az általa választott ösvényről. Végig megy a legnehezebb úton is, míg álma valóra nem válik. Képes barátságot kötni még azokkal az emberekkel is, akik elől a többség menekül. Legjobb barátnői Mia és Anna lesznek, akikkel együtt alkot közös számot is.

Layla Hamilton
Ragaszkodik színpadi pályájához, noha apja színésznőként látná inkább szívesen. Önmagát nagyra tartja, míg Sora-t sokáig lekezeli. Kitartó lány, aki évek óta magába zárja érzelmeit és könnyeit. Erősnek mutatja magát, a gyengeséget nem fogadja el. A Legendás Ugrás során lesérül, így új álmot keresve magának a Broadway sztárjává válik.

Rosetta Passel
A legfiatalabb diablo világbajnokként ismerik mindenhol a nevét. Ám kezdeti lelkesedése elveszett, s bár mozdulatai tökéletesek, csak egy lélek nélküli bábu. Révedezéséből Sora rángatja ki, visszaadva neki a játék iránti szeretetét. Végül úgy dönt, ő is artista lesz, de ez nem olyan egyszerű, ugyanis meg kell győznie édesanyját, aki a menedzsere.


Fantom
Aki őt látja, igazi sztárrá válhat és képes lehet a Legendás Manőverre.Ennek ellenére, Jonathan, a fóka is látja, bár csak fejlett érzékszervei miatt. Kedves, bölcs, kissé pimasz, de főnként perverz szellem. Sora első perctől fogva látja, így sorkszor hiszik ostobának, amiért magában beszél. Kősőbb Layla, majd Rosetta is meglátja őt. S mint kiderül, a maszknak és magának Fantomnak is megvan a maga különös története.

Ken Robbins
Legszívesebben ő is fellépne, ám gyenge szíve miatt ezt nem teheti. Helyette menedzserként dolgozik: végzi a papírmunka egy részét, irányítja a háttérmunkákat, állítgatja a trapézokat. Igen hamar beleszeret Sora-ba és próbálja meghódítani a lányt, ám végül belátja, hogy a színpad után csak második lehet a szívében, vagy talán, csak egy barát? Mindezek ellenére, ahogy tud, segít neki már a kezdetektől fogva.

Kalos Edio
A színpad főnöke. Sarah-val együtt alapították meg a színpadot. Egy balesetig bűvészként dolgozott, utána kezdett neki a színpad megvalósításának. Komoly, megfontolt férfi, aki állja a szavát. A színpad azonban egyszer kicsúszik ujjai közül, s ekkor nagy szükséges van támogatásra.

Sarah Dupont
Kalos-szal együtt alapító tag.  Csodás hangjával kápráztatja el a nézőket. Sarah vidám, életteli nő, aki mindent kipróbál, főként a harcművészetek nagy megszállottja, s ő a házmester a szálláson. Máig együtt dolgoznak, szerelmesek, de mindkettő fél bevallani érzéseit a másiknak. Sora jelenléte azonban oldja a légkört, és miután rájön, hogy mi van köztük, nem hagy nekik nyugtot, míg nem tisztázzák érzéseiket.

Yuri Killian
Tehetséges artista, rendszerint Layla-val dolgozik együtt. Beképzelt, nagyképű és arrogáns az édes máz alatt. Álarca tökéletes, mindenki bízik benne, ő mégis árulóvá válik, s megszerzi magának a színpadot, mindenkit kidobva az utcára.

May Wong 
Példaképének Layla-t tartja, ezen képtelen túllépni. Mindent megtesz, hogy jobb legyen Sora-nal, akit ki nem állhat. Nagyképű, orrát fennhordja és kutyaugatással ugat, ha valami nem tetszik neki. Műkorcsolyázó volt, a jégen igazi sztár lehetne, s ez előnyévé is válik egy időben. Szeret főzni, de olykor túlzásokba esik. Mint kiderül, csak érvényesülni próbál, ha már tengernyi kistestvérrel rendelkezik.

Leon Oswald
Francia férfi, aki minden partnerének karrierjét derékba töri, így a Halálisten nevet kapja. Halott húgának, Sophie-nak a tehetségét keresi az artistákban, így May-ben és Sora-ban is. Amikor megkezdi Sora kiképzését az Angyalok Táncára, hiszi, hogy összetörik, de a lány ennél nagyobb meglepetéssel szolgál számára. A kegyetlenség maszkja lehull, s kiderül, hogy Leon igen is egy érző és magányos lélek.

Az animét a Gonzo Studio készítette. Junichi Sato és Yoshimasa Hiraike rendezte a két évadot. 
2003-tól került adásba a Tokyo TV-ben. A sorozat 2 évados, 51 részes.
Ehhez került további 3 OVA rész 2004-ben, 2005-ben és végül az utolsó 2006-ban. 
Az elsőben megismerhetjük Fantom múltját és vele Rosetta jövőjét (52. rész: Kaleido Star: New Wings).
A második a Feltámadt Főnix, mely két részre lett bontva (53-54. részek: Legend of Phoenix - Layla Hamilton Monogatari) bemutatják Layla múltját és jövőjét. Ez a kettő rajzolásban és stílusban is beleillik a történetbe, tökéletes befejezést adva annak. Ezeket a részeket szinkronizálták is.
Az utolsó, 3. OVA (Kaleido Star -Good da yo! Good! – Ez jó! Jóóó!) mindennek szöges ellentéte: chibikkel készült történet, noha nem a legszebbek, bár megszokhatók. 3 kis történetet dolgoz fel ez az OVA: May főzni tanít, Rosetta diabolózni, míg az utolsó kis részben Sora fókául tanul. Így ez lett a történet utolsó, záró fejezete, az 55. rész, ami csak felirattal nézhető.
Összességében az anime arra sarkalja a nézőt, hogy kitartson álmai mellett és ne adja fel még akkor se, ha nem túl rózsás a helyzet. Tele van humorral, vidám és könnyed hangulatú, de a kihívásokat komolyan veszi. Bátorít és bíztat, hogy meg se állj célodig, s ha oda értél, keress magadnak egy újat. A rajzolása, zenéje összeillik, igazán hangulatossá varázsolva a történetet. Színház és cirkusz kedvelőknek különösen ajánlom!

Megjegyzések