Ninják élete az iskolában és onnan túl - Naruto



  Naruto híresebb aligha lehetne, főleg itt Magyarországon, hiszen egy kiemelkedő alkotás a Shounen Jumpos mangák közül. De minek köszönhette a sikerét, hogy 1999 óta futó mangasorozat töretlenül sikere, nem csak Japánban, de itthon is?

  A Naruto története ott kezdődik, hogy egy kis fiú, Naruto, le akarja tenni a genin vizsgát. Ez nem könnyű neki, az igazi bajkeverőnek, aki napjait Konohában való randalírozással töltötte. A bajkeverés célja az volt, hogy felfigyeljenek rá, hiszen mindenki kiközösítette, a benne lakó kilencfarkú démon miatt. A kis bajkeverőnk nehezen, de átmegy a vizsgán, majd beosztják a 7-es csapatba, és elkezdődik a munka, hogy lassan, de biztosan fejlődjön és egy nap Hokage legyen.
  Az első arcban megismerhetjük Narutot, és a későbbi 7-es csapat tagjait is, akik küldetésekre mennek, tanulnak, és küzdenek. Eközben a Naruto univerzumot is megismerhetjük, hiszen szó esik a kilencfarkú démonról is, illetve a főbb technikákról: taijutsu (pusztakezes harc), genjutsu (az érzékek becsapására való jutsu) és a ninjutsu (általános ninja techniák) A történet folyamán több fajta jutsut láthatunk, mint a dojutsu (szemtechnika) de ezekről  részletesebben a történetben térnek ki.
  Illetve a rendszert, miszerint a geninekből 3 fős csapatok és mesterük vezényletével lehetnek később chuuninok, akik átmennek a vizsgán. Akiből chuunin lett, és megfelelő képességei vannak, abból jounin lesz, a falu vezetője, pedig a Kage (Konohában a Hokage).
  A második arcban a chuunin vizsga kezdődik, amikor a tét hogy geninekből chuuninok legyenek, de ehhez csapatmunka szükséges, és minden tulajdonság, amivel egy shinobinak rendelkeznie kell. Ebben a történetrészben jelenik meg Orochimaru is, az első ellenség, illetve részletesen itt ismerhetjük meg a főbb szereplőket is.
  A következő arcban ami a chuunin vizga közben következik be, megszállják Konohát, és Orochimaru el akarja pusztítani levél falut. Tervének része Gaara, homok falu ninjája, akiben az egyfarkú lapul.
  Ez utáni arcban elindul a keresés, hogy megtalálják a hírhedt senin egyikét: Tsunadét, aki méltó utódja lenne a Hokagénak. Ekkor tanul meg Naruto egy új technikát, és új mestere, Jiraiya, ténykedéseit is megláthatjuk. Ekkor jelenik meg először az Akatsuki is (Kisame és Itachi személyében)
  A következő arcban pedig, Sasuke elmegy Orochimaruhoz, ezért Narutonak és még néhány társának célja az lesz, hogy visszavigye Konohába. Ezután az arc után a Naruto animéjében csak filler epizódok fognak következni, a mangában pedig, rögtön a Naruto Shipuuden története fog folytatódni.
Fontosabb szereplők:
Uzumaki Naruto:
  Kezdetben igazi bajkeverő, mert mindenki kiközösít a benne lakó Kyubi miatt, de lassan mindenkivel megbarátkozik. Nem egy észlény, de kitartó, és mindent megtesz, hogy küldetését véghez vigye legyen az egy új technika megtanulása, vagy más.

Uchiha Sasuke:
Szótlan, okos fiú, teljes ellentéte Narutonak. Céljai a történet során derülnek ki, és később változnak, ahogy az emberek formálják a személyiségét. Uchiha klánból származik, vagyis a sharingan képességével is rendelkezni fog, illetve Kakashi is tanít neki technikákat.

Haruno Sakura:
Okosabb diák, aki minden tesztet jelesre tölt ki, ellenben a gyakorlatban nem mindig szerepel kitűnően  Sokszor veszekszik Narutoval, de inkább csak a hangja nagy. Szerelmes Sasuke-be, aki nem nagyon veszi figyelembe Sakura érzéseit.

Rock lee:
A legtöbb shinobival ellentétben csak taijutsut használ és ezzel a tudásával emelkedik ki a többiek közül. Kitartó, és nem adja fel soha, főleg ha edzésről van szó. Mestere Gai, aki szintén taijutsut használ csak, és ő testesíti meg a ”fiatalság erejét” (vagy nem de jó szlogen)

Gaara:
A chuunin vizsga közben ismerjük meg, és kezdetben Orochimru tervének része. Benne lakozik az egyfarkú, és emiatt ő is magányos, és mindenki fél tőle. Támadásai főleg homokkal kapcsolatosak, mivel a homok faluból érkezett.

Hatake Kakashi:
A 7-es csapat mestere, aki szigorú, de igazságos, és minden fontos tulajdonságra megtanítja a növendékeket. Sasukének külön is tanít technikákat  amiket később alkalmazni is fog. Technikája többek között a Sharingan használata, amitől ő lesz a „Másoló ninja”.

Jiraiya:
Naruto későbbi tanára lesz, aki perverz, ezért kapja mega hegyi kéjenc (japánul ero-senin) nevet. Bölcs, és ő mutatja meg többek között az idézést és a rasengant is. A három senin egyike.

Tsunade:
Kezdetben szerencsejátékos, aki nem foglalkozik a fontos dolgokkal (és balszerencsés is) később Narutoék a Hokage helyére szeretnék őt vinni, amit Tsunde nem szeretne. A három senin egyetlen női tagja, akinek technikái nagy része gyógyító hatású.

Orochimaru:
 Célja, hogy megismerjen minden jutsut,  és megtalálja a halhatatlanságot (ami többé-kevésbé sikerül neki) Később, el akarja puszttani a Konohaikat. Sharingan képességet szeretne magának, ezért akarja Sasukét is.  Három senin egyike.

  A manga 1999-ben látta meg a napvilágot Kishimoto Masashi tollából. A Naruto anime 2002-2007 között futott, ezt követte a Shipuuden, amiről külön ismertető lesz.  A Naruto történetén alapul több movie és special is, illetve sok doujinshi is, amit érdemes megnézni. 
  A Naruto mangát a Mangafan kiadó adja ki magyarul, 18 kötet jelent meg belőle eddig. Egy kötet 2.000 Ft-ba kerül, de vannak akciók is, ilyen a 3-at fizetsz, 4-et vihetsz akció is. Online is olvasható, a Naruto-kun csoport 181. fejezettől fordította,  egészen a hetente megjelenő részekig. Az Naruto anime összesen 220 részes, fillerel együtt (nem kevés van benne). Szinkronosan is megvan, a mai napig fut az Animax csatornán, de feliratosan is megtalálható online. 
  Maga a Naruto nem rossz, csak hozzá kell szokni. Érdekes, tipikus shounen, minden shounenre jellemző jeggyel. Aki idegesítőnek találja a főszereplőket, mert néha azok, azoknak a mellékszereplők lesznek érdekesek, és persze a Shipuuden, ami rengeteg izgalmat hoz majd. 

Megjegyzések