Otaku kalauz - Manga



  Eleged van már a modern animékből amikben a legtöbb időt a fanservise vagy az értelmetlen és agyatlan, rengeteg epizódot felölelő harc teszi ki? Vagy csak nem találsz magadnak egy igazán cool animét? Ilyenkor vedd elő a „Mangát” lapozz bele, és élvezd a különlegesebbnél különlegesebb mangák ismertetőit.

  A „Manga” egy olyan könyv, amiben először a leghíresebb és fontosabb mangakákat ismerhetjük meg, majd a kiemelkedő mangákról olvashatunk ismertetőket, egy-egy közbeékelt helyszínről, vagy eseményről, aminek szerves köze van a mangákhoz és ami megmutatja, mennyire Japán része már a mangaipar. A könyv végén pedig szószedet is van, amiben az idegen szavakat (seinen, mangaka, OVA stb) is szerepel.
  Az ismertetőkben főleg a mangakákat ismerhetjük meg (a manga ismertetőknél is) és az ő világukba kalauzolnak el minket. Ezután a mangákról is megtudhatunk néhány információt, főleg a történetéről, és a rajzolásról, és arról, miért is különleges az alkotás vagy a mangaka.
  Az ismertetők között találhatunk régi nagy kedvenceket (Dragon ball, Sailor moon, Detective Conan) vagy mostani mangákat (Naruto, Kenshin és a Shounen Jumpról is van egy ismertető) de találkozhatunk sportmangákkal is (Slam Dunk)  gyerekeknek is szóló mangákkal (Doraemon, Shin-chan, és a nálunk is vetített Kimba is szóba kerül) és igazi retró fergeteggel (Astro boy és a mangaka más munkái) Emellett megtalálható még seinen is (Monster, Akira) de igazi shoujo is (Versailles no bara) de szó esik még történelmi és politikai mangákról is (Kawaguchi Kaiji művek)
  A felsorolásból is látható, hogy tényleg nagyon választékos, az igazi nagyoktól a mostani mangákig mindent találtunk. Amit sajnálok, hogy fontos alkotók még így is kimaradtak, de ez felfogható helyhiánynak illetve a mangákhozvaló ragaszkodáshoz. Ettől függetlenül a lényeges mangakák szerepelnek benne, és a fontosabb animék is.
  A könyvet Jérme Schmidt és Heroé Martin Delpierre írta, magyarul 2007-ben jelent meg, és összesen 184 oldal. Az oldalszám becsapós, hiszen nagyalakú a könyv, illetve vastag lapok vannak benne. Ettől függetlenül a szöveg kevés, inkább a képekre koncentrálnak, hogy tényleg megismerhessük az adott mangát, vagy művészt és az ő munkásságát. Az ára 5490 Ft, de sok helyen akciósan is meg lehet kapni, van, ahol 3000 Ft-ért láttam, az enyém 1500 Ft volt a Fókusz könyváruházban (Líra).
  Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a művet: azoknak, akik most ismerkednek az animékkel, hiszen hamar a legjavát kaphatja meg az olvasó, annak, aki már benne van, hogy változatos műveket is lásson, illetve azoknak is érdekes lehet, akik már régi motorosok, hiszen vannak szinte teljesen ismeretlen nevek és címek is a könyvben, aki pedig egyáltalán nem ismeri mangákat és teljesen kívülálló (mint szüleink) annak is jó szórakozás lehet, és szinte biztos, hogyha a szülők elolvassák, nem fogják a mangákat a mesékkel azonosítani. Aki nem szereti a mangákat annak is érdemes elolvasnia, hiszen nem egy műnek sok feldolgozása is ismert. A legtöbbnek minimum animéje van, de soknak készült még OVA, movie, és még live action is.
  Személy szerint én azért szerettem meg hamar, mert arról szól, amit már a sok animések nem ismer, nem népszerű, mégis különleges a fanservise és minden más nélkül is. Mikor megláttam egy-egy képet, már tudtam, milyen mangák jönnek, ha nem is láttam, de sokról tudtam, mi az, miért fontos, kiről-miről szól. Remélem mindenkinek ilyen érzése lesz közben, és még sok olvasó fogja  az ágyban este felkiáltani:  Slam Dunk!
  

Megjegyzések