Porco Rosso – A mesterpilóta


A történet a Földközi-tenger környékén, még azokban az időkben, amikor hidroplánok uralták a vizeket. Egy disznóról szól, aki harcba szállt a kalózok ellen a becsületért, a szerelemért, és a szerencséért.

Porco Rosso magányosan él már évek óta, aki bűnvadászként dolgozik a kalózok ellen. A kalózok szövetsége összeül a Hotel Adrianna-ban, ahol megismerhetjük Gina-t és Curtis-t. A Hotel közel, s távol az egyetlen olyan hely, ahol békességben megvannak az emberek és a kalózok. Gina három pilóta férje volt és régről ismeri Porco-t. Curtis egy félig amerikai, félig olasz férfi, szintén kiváló pilóta és a kalózok szövetségese.  Porco gépe darabokra törik egy harc során. Madridba megy a szerelőjéhez körözése ellenére, Piccolo-hoz, aki unokáját, a tizenhét éves Fio-t alkalmazza tervezőnek. A lány makacs, Porco beadja a derekát és hagyja dolgozni. Fio végül Porco-val tart, hogy első munkáját szemmel tarthassa. Porco kelletlenül beadja a derekát. Végül egy versenyben összeméri erejét Curtis-szel.
Megtörik az átok? Ki nyeri meg a versenyt? Mihez kezd egy tapasztalt pilóta egy fiatal és hiperaktív tervezővel?

Szereplők
 
Porco Rosso
Magának való, mogorva disznó, ám érző lélek. Szíve mélyén egészen mást gondol, mint amit mond. Ugyan nem mutatja ki, de szerelmes lesz egy csodás nőbe. Szívesen mondja, hogy rá nem vonatkozik a törvény, hisz ő csak egy disznó, nem pedig ember.

 Curtis
Egy nagyképű férfi, aki azt hiszi, minden nőt megkaphat. Ugyanakkor dicsekszik versenyeredményeivel és nem fél két perc után megkérni egy nő kezét. Első látásra beleszeret Gina-ba, aztán Fio-ba is és ebből adódik némi kavarodás.

 Gina
Három halott férje van, akik mind pilóták voltak. Fiatal korából ismeri Porco-t, akibe ki tudja, mióta szerelmes. Ahol tud, segít barátjának, siet és figyelmezteti a veszélyre, lehordja a sárga földig, ám valódi érzelmeit nem  vallja be.

 Fio
Életvidám, fiatal és pörgős lány. Mindene a tervezés, ezért bármit megtesz. Átlát a varázslat alkotta disznón, és megismeri az igazi valóját. Használja az eszét, lyukat beszél mindenki hasába.


Miyasaki Hayao felnőtteknek készült munkája. 1992-ben jelent meg Japánban. Remekül kidolgozott szereplők és jelenetek, meseszép tájak, eseménydús égi csaták jellemzik e filmet.

Megjegyzések