Princess Tutu - A remény kiskacsája


"A kiskacsa hiszi, hogy Ő Ahiru, vagy Ahiru hiszi, hogy ő egy kiskacsa?"

Mit tehet egy kiskacsa, ha beleszeret egy szívtelen emberbe? Hogyan tüntetheti el a szomorúságot és a magányt a szeretett szempárból? Hogyan táncolhatna az Ő hercegével? Hiszen Ő nem több mint egy esetlen kis kacsa. Kicsi, gyenge és tehetetlen. Vagy mégsem? Ahiru, az ügyetlen balett iskolában tanuló lány mindent megpróbál kihozni helyzetéből, még akkor is, mikor az már teljesen reménytelenné válik.
Hogyan változtathatsz a megírt sorsodon? Mi történik akkor, ha egy történet megelevenedik?
Egy halott író utolsó, félbe hagyott történetében egy hollószörny és egy bátor herceg harcol egymással. Mivel az író meghalt, a történetük nem lett befejezve, küzdelmük az idők végezetéig tart. Ám a félbe maradt történetet mindkettő elhagyta. A herceg saját szívét kiszedte és darabokra törte egy tiltott erő használatával. Ez által elzárta a hollószörnyet a városban, ám szíve darabjai szétszóródtak. A valóság és a történet egybefonódott. Itt senki se botránkozik meg, ha értelmesen gondolkodó, cselekvő és beszélő macskát lát, mint tanár vagy egy rinocéroszt, aki családanya.
Az egyetlen, aki visszaadhatja a herceg szívét, hogy többé ne legyen egy bábu, az Princess Tutu. De kis is Princess Tutu? A nekik szánt történetnek tragédiában kellene végződnie. Mit tehetnek ez ellen?

 Szereplők:
Ahiru – a kiskacsa
Kissé furcsa, figyelmetlen, ügyetlen, álmodozó és szerelmes lány. Az életét adná hercege mosolyáért és boldogságáért. No, és természetesen, egy táncért.

Princess Tutu
Egy csodás hattyú, aki minden erejével azon van, hogy visszaadja a herceg szívét és megváltoztassa sorsát.



Mytho (Mute) – a szívtelen herceg
Magányos, hideg, akár egy bábu. Nem érti saját és mások érzéseit, ezért nem is foglalkozik velük. Hallgat Fakia-ra és Rue-ra, ám ahogy mind több és több szívtöredéket kap vissza, egyre önállóbbá válik.




Fakia – a lovag
Könyörtelen, parancsolgató és lekezelő. Semmibe veszi a többieket. Ám, ahogy a történet halad, javára válva, változni kezd. A későbbiekben sokat segít neki egy iskolatársa, s mint kiderül, érdekes családi háttérrel rendelkezik.


Rue – a szerelmes
Lenézi társait, profi prima balerina. Szerelmes Mute-ba, azonban az álló vizet felkavarja Princess Tutu felbukkanása, akit ellenségének tekint.





Princess Claire
A hollószörny lánya, aki csak magának akarja a herceget és ezért bármire képes. Ám a történet váratlan meglepetéseket tartogat még számára is, de mindez tiszta szerelmét nem töri meg.


Drosselmeyer – a bolond
A halott író, mindene a tragédia, a dráma és alig várja, hogy folytatódjon a története. Ördögi játszótere immár a város, mely minden lakója az Ő színésze egy darabban. De mi lesz a történet vége?

Pike és Ririe
Ahiru barátnői az iskolában. A legjobbat akarják barátnőjüknek, de időnként túllőnek a célon. Pike használja az eszét, míg Ririe egy igazi álomvilágban él.



Edel és Uzura
Bábok, akik segítik Ahirut a történet folyamán. Személyiségük igen hasonló, noha készítőjük nem ugyanaz a személy. 


Neko-sensei
A balett tanár a magániskolában. Ő adja az órákat mindenkinek a balett szakon. Mániája nősülési szándéka, mely alól diákjait se menti fel. Mindig megfenyegeti őket, hogyha ez-vagy az nem úgy lesz, akkor: "Azonnal hozzám kell jönnöd!"



Az animét Junichi Sato és Shogo Koumoto írta. 2002-ben a Hal Film Maker stúdió adta ki. A történetet mangában is kiadták, amit Mizuo Shinonome készített. Az anime 26 részes, míg a manga 2 kötetes.
A történet lényege a sors és a szabad akarat visszaszerzése, hiszen a karakterek nem hagyják, hogy irányítsák őket. Új sorost írnak maguknak, hogy elkerüljék a tragédiát. A konfliktusokat erőszak helyett balett táncokkal oldják meg, így még több érzelmet kiváltva a nézőkből. A várost a németországi Nördlinger városáról mintázták.
A rajzolása tetszett, akár a történet és a narrátor. A karakterek igazi egyéniségek, nehéz lenne őket összekeverni bárki mással. A végkifejlet lehetne egy árnyalatnyival jobb is, de így is tökéletes. Különösen megfogott a feldolgozás: történetben a történet. Megtekintése után az ember eltöpreng azon, hogy biztosan olyan jó lenne, ha egyik meséje megelevenedne?


Megjegyzések