Totoro - A varázserdő titka

Gondoltál valaha arra, hogy az Erdőnek is van egy szelleme? Hittél benne? Mert létezik, Ő Totoro. Egy igen fura szerzet, nyuszi fülekkel, macskaszerű pofával és medvés testtel. Az erdőszellemek ritkán mutatják meg magukat, megtiszteltetés velük találkozni.
Így van ezzel történetünk két főhőse, két kislány Kusakabe Mei és Satsuki is. Mei a fiatalabb, aki először találkozik eme csodás lénnyel, miközben új házuk kertjét fedezi fel. A nagymama unokája, Kanta fiú létére szörnyen fél a szellemektől, eleinte a lányokat is kerüli, ám lassan megbarátkoznak. Néhány nappal később Satsuki is megismeri Totorot. A szakadó esőben, a buszra várva esernyőt ad Neki, aki cserébe egy csomag maggal ajándékozza meg a lányokat. A szellem egy macskaformájú busszal távozik a megállóból.
A lányok Édesanyja kórházban van, s úgy tűnik, nem sokára kiengedik pár napra. Apjuk a tokiói egyetemen dolgozik. Míg Satsuki iskolában van, húgára a szomszéd nagymama felügyel. Ám nyáron rossz híreket kapnak. Édesanyjuk megfázott, így nem engedhetik haza hétvégére. A lányok összevesznek, mindketten megijednek. Mi lesz, ha Édesanyjuk meghal?
Mei délutánra a fejébe veszi, hogy a frissen szedett kukoricát elviszi anyjának a kórházba, hogy hamar meggyógyuljon. A négy éves csöppség útnak is indul, jókora zűrt kavarva maga mögött. Mindenki kétségbeesve keresi őt, de nem találják. Satsuki végül Totorohoz, az erdő szelleméhez fordul segítségért, hogy elkóborolt húga nyomára akadjon.

Szereplők:

Kusakabe Mei


Igazi négy éves csöppség. Mindenben utánozza nővérét, önfejű, akaratos és egyszerűen imádni való. Kalandvágyó és kíváncsi, ha akar valamit, azt megszerzi magának.


Kusakabe Satsuki

Jó nővér módjára próbálja elvégezni a házimunkát, míg Édesanyja a kórházban van. Legnagyobb örömére ő is megismeri Totorot. Noha veszekszik húgával, mikor eltűnik, betegre aggódja magát érte.


Kanta

A szomszédban lakik, a nagyanyó unokája. Fél a szellemektől, s eleinte szóba se áll a lányokkal. Idővel megenyhül, s mikor Mei eltűnik, nem győz segíteni a keresésében.


Nagymama

Egy kedves, idős asszony, aki felügyelt a régi házra, s most segíti a Kusakabe család életét. Vigyáz Mei-re, segít a házi munkában, lelkileg támogatja a gyerekeket.


Kusakabe asszony és úr

A vidám családapa rengeteget dolgozik a megélhetésükért, ám tréfálkozni mindig van ereje. 
Neje szintén vidám teremtés, s alig várja, hogy végre haza mehessen és elkényeztethesse imádott lányait.







Totoro
Az erdő szelleme. Noha beszélni nem tud, elég sok mindent megért, és varázslatos kalandokban részesíti a lányokat. Esténként a hegytetőn lévő kámfor fa tetején ül két kisebb társával és zenélnek.



Macskabusz
A szellemek járata, akit senki se láthat, csupán egy maroknyi személy. Segít megkeresni Mei-t, majd elviszi a lányokat a kórházba, onnan pedig haza.


A filmet 1988-ban mutatták be Japánban. Miyazaki Hayao írta és rendezte, a Studio Ghibli gyártotta. Az Amerikai Egyesült Államokban 1993-ban jelent meg. 2006-ban a Disney újra szinkronizáltatta. Magyarországra csak 2007-ben, a Best Hollywood jóvoltából került.
1988-ban elnyerte az Animage Anime Grad Prix díját és a Mainichi Film Awardot a „legjobb film” kategóriában.

A Ghibli stúdió le se tagadhatja munkáját, éppen olyan eseménydús és varázslatos, mint a többi. A szereplők valósághűek, nem sablonok. Mei különösen jól alakítja a négy éves, akaratos lánykát.
Családi összetartás és szeretet, összefogás, harmónia ember és természet között. Erről szól e varázslatos történet.

Megjegyzések