A conokról mindenkinek - Dramacon



  Ha az ember lánya, vagy éppen fia animefan az jó, de kicsit uncsi a négy fal között magányosan rajongani az animékért, vagy mangákért, ezért vannak conok. Hogy mindenki megértse, na meg át is élje, itt van egy remek manga, ami megmutatja, milyen is lehet egy con.

  A történet ott kezdődik, mikor egy lány, Christie, elmegy első conjára párjával és nem mellesleg a mangája rajzolójával, Derekkel. Persze a manga készítése nem egyszerű dolog, hiszen a mangákat el is kell adni, és közben még párként is ki kell állni egymásért.

  Christie megismer egy igazi, régi conozót is, aki segít neki, hogy beilleszkedjen, na meg hogy visszataláljon a helyére. Christie ezután összeveszik majd Derekkel, és Matt, az idegen segít rajta.

  A következő kötetben új rajzolója lesz Christienek, aki Beth, egy tehetséges és kedves lány. Ő is megismeri az első con élményét, miközben Christie az érzelmeivel hadakozik, mivel időközben Mattnek is párja lesz.

  A harmadik, és záró kötetben pedig kiderül, hogy a tehetség nem minden, kell hozzá a család segítsége is. Christie és Matt kapcsolata is alakul, de ez nem jelent semmit, még akkor se, ha ezt a kapcsolatot többen is támogatnák.

Szereplők:

Christie:

Kedves lány, akivel mindenki azonosulhat. Ő testesíti meg azt az alakot, aki conra jár, művész, mégis jó fej, kicsit szeleburdi, és mindig eltéved. Kezdetben Derekkel jár, aki közel sem olyan jó párja, mint azt eddig gondolta, majd a kötetek során beleszeret Matt-be. 


Matt:

Rejtélyes és titkozatos, aki pont emiatt menő. Régi conozó, aki mindent tud a conokról, és az ilyen eseményekről, a nővére pedig cicasapikat csinál, ezért ők is a művészasztalnál foglalnak helyet. Mig Christie igazi conos aki cosplayelni is fog, addig Matt a passzív, nem annyira lelkes, de szerethető karakter.


Derek:

Bunkó srác, akit nem érdekli Christie és csak a manga „eladása” foglalkoztatja. Emellett nem bírja a kritikát sem, ami miatt hisztis is lesz.


Beth:

Szintén a conos művészt fogja megtestesíteni, de ő tényleg művész. Sokkal jobban lefoglalja a rajzolás, mint a con forgataga, sokkal visszahúzódóbb, mint Christie. Tehetségesebb is, és általában kedves, de ha kell, akkor erős is tud lenni.


Lida Zeff:

A befutott művész, aki tanácsokat is ad  fórumokon. Mindig elmondja a véleményét, Christie örömére. Tetszik neki Christie mangája, és Beth rajzolásával még nagyobb „rajongó” lett. Mindegyik kötetben megjelenik, és aktuális tanácsokat ad.



Matt nővére:

Kedves, energikus, és szép lány, aki sokszor bátorítani fogja Christie-t. Szinte teljesen ellentéte Matt-nek, mégis nagyon jól kijönnek. Ő készíti Matt cosplayét is.


  Sok érdekességet tartogat a manga, ami miatt érdemes olvasni. Ilyen például, hogy nem mondhatnak ki márkaneveket és/vagy anime címeket, ezért sokszor olvashatunk ilyesmiket mint: Pawky (Pocky) vagy hogy Halfmetal Alchemist (Fullmetal Alchemist mellesleg amikor ezt olvastam lefordultam a székről a nevetésben) illetve plakátokat is érdemes megfigyelni, mert ott láthatjuk többek között a magyarul is kiadott Bolondok aranya plakátját is.

  Az is érdekes lehet, hogy az ottani con, és a mienk egy picit különbözik. A mangában lévő con 3 napos, illetve van esti J-rock buli is. Emellett ott van külön művészstand részleg (bár itt, de ott nagyobb és változatosabb) illetve az előadásokat ténylegesen hírességek tartják, akik kiadtak mangákat (példul) A másik különbség, hogy ott a cosplayezés természetes, de aki cosplayel, akármilyen rossz is a cp, mindenki ugrik rá, és fotózza.

  A manga 3 kötetes összesen, és mindegyik a 3 napos cont foglal magába. A con évente van megrendezve, ezért két kötet között sok idő telik el. A manga 2005-2007 között készült, magyarul is kiadták, a Mangattack jóvoltából (vagyis rá is vonatkozik az 500 Ft/kötet kedvezmény a Lira boltokban) A mangaka másik műve a Night school, amit magyarul is elkezdtek kiadni.

  Ha van olyan manga, ami belopta magát a szívembe, akkor ez az. Arról szól, ami mindenkivel megtörténhet, úgy, hogy bárki el tudja képzelni, ez vele is megeshet, mégis izgalmas, lebilincselő. Olyan témákat pedzeget, amiket máshol nem lehet olvasni, mint a tehetség kérdése, a szépség, a cosplayek, és maga a con, ami nem is egyszerű, és nem is könnyű, mégis mindenki imádja.

  A másik, ami miatt kedvenc, hogy a szerelem itt nem egyszerű, nem gyors, és nem is gyötrelmes, inkább csak beteljesületlen, vagy mégsem? Pont annyit kapunk, amennyit szeretnénk, és pont úgy, ahogy szeretnénk.

  Csak ajánlani tudom azoknak, akik még nem voltak conon, hogy kedvet kapjanak rá, akik már voltak egyszer, hogy folytassák, és a régi motorosoknak, akik minden bizonnyal sokszor mondják majd azt az olvasás közben: igen, ez velem is megtörtént már.

Megjegyzések