Avatar: Aang legendája – Az utolsó Levegő idomár


Képzelj el egy világot, melyben vannak olyan személyek, akik képesek az irányításuk alá venni a négy elemet: a földet, a tüzet, a vizet és a levegőt. Őket idomároknak, vagy hajlítóknak nevezik, s négy birodalmat alkotnak, ahol békében tanulhatnak falvaikban, templomaikban.
Ám mind a négy elemet egyszerre csak egyetlen személy, az Avatar képes irányítani. Mindig van egy Avatar, akinek faladata a béke fenntartása. Azonban a Tűz Birodalma háborút hirdetett, s az Avatar eltűnt 100 évre…
Katara és Sokka a Déli Víz faluban élnek, a Déli-sarkon, vidáman és békében a pingvinekkel. Egyik nap azonban a jég fogságában egy fiút és egy hatalmas állatot találnak. Legnagyobb meglepetésükre: élve. A fiatal fiú a Déli Levegő Templomból származó Aang és repülő bölénye, Appa. Ugyan Aang nem szívesen vállalja a felelősséget, de idővel kénytelen beismerni új barátai előtt, hogy ő az eltűnt Avatar.
A három gyerek sorsa innentől kezdve utazással és rengeteg kalanddal fűszerezett. Aang fel akarja keresni régi otthonát, bejárva a fél világot, hogy kedvenc helyeit megmutathassa a fiataloknak, s ugyanakkor meg kell tanulnia még három elem idomítását is. A víz idomítását megtanítja neki Katara, legalábbis az alapokat. Ugyanis a Déli Sarkon ő az egyetlen vízidomár, s az Északi Törzsnél egy mester segítségével mindketten fejlődhetnének még. A föld és a tűz idomításához azonban új és ismeretlen mestereket kell találniuk, valahol a nagyvilágban. S a helyzet közel se ilyen egyszerű!
A Tűz Birodalmának hercege, Zuko száműzetése csak akkor szűnik meg, ha elkapja az Avatart. Útja során elkíséri a nyugdíjas nagybátyja, a bölcs Iroh, ki próbálja jó útra téríteni több-kevesebb sikerrel. Így Zuko, hogy becsületét visszanyerje, megszállottként keresi Aang-ot, s hajtja, űzi, akár egy vadat. No, persze az utolsó levegő idomárt se kell félteni. Aang rendszerint kicsúszik ujjai közül, bár nem egyszer kerülnek szorult helyzetbe. S lám, Zuko húga, Azula parancsot kap a Tűz Urától, hogy elkapja az Avatart, s végezzen testvérével.
De meddig maradhat mindez így? Milyen változások történtek 100 év alatt, melyekre Aang nincs felkészülve? Miféle világba csöppen bele, melybe változást, egy jobb létet kell hoznia? Él még valaki azok közül, akik barátai voltak? S mi lesz a háború kimenetele, mely még mindig nem ért véget?

Szereplők

Aang
Mindig vidám természetű, mosolygós, örök optimista fiú a maga 12 évével – avagy 112-vel, ha a hibernációt is számoljuk. Legfőbb feladata a négy elem idomításának elsajátítása, majd a háború megállítása és a béke helyreállítása. Mindebben nagy segítségére vannak barátai, s kedvencei: Appa a repülő bölény és Momo, a lemúr.

Katara
Az utolsó vízidomár az Antarktiszon, így tanulási céllal szegődik Aang mellé. Ám nem marad teljesen közömbös a vidám fiúval szemben. Igen komoly, merev lány, ám a srácok mellett feloldódik. Az utazás során tovább fejleszti képességeit, s szert tesz egy különleges idomítási módra is.
Sokka
Katara bátyja, aki harcosnak képzeli magát egy bumeránggal. A háborúban fiatal kora miatt nem vehetett részt apja oldalán, így most fő feladatának a falujuk védelmét és a gyerekek harci képzését tartja. Az idegenekben nem bízik, ez alól Aang se kivétel.

Toph Beifong
Egy gazdag család vak és esetlen kislánya… A szülők szerint, legalábbis. Toph ugyanis föld idomár, s így tökéletesen lát és érez, míg mezítláb mászkálhat. Veszélyes és erős ellenfél, aki nehezen bár, de rábólint Aang oktatására, így csapatuk tagjává válik.

Suki
A Kyoshi szigeten élő lány kedves és aranyos, legalábbis addig, míg te is az vagy. Suki ugyanis a Kyoshi Avatar által létrehozott harci stílus oktatója a szigeten, mely következtében rendkívül képzett és erős harcos. Komoly és merev, talán éppen ezért tetszik meg neki Sokka lazasága.
Iroh
Nyugdíjas tábornok, aki Zuko-t kíséri útja során. Mindene a tea és egy játék, melynek nagyobb jelentősége van, mint először hinnénk. Vidám, kedves, kissé különc és optimista férfi. Erejének forrása egy titkos technika, s nem a harag, mint a többi tűz idomárnál.

Zuko
Száműzetésben élő tűz idomár, s trónörökös. Éppen ezért mindent megtesz, hogy visszaszerezze becsületét, s azt, ami megilleti. Azonban nagybátyja mellett idővel elkezdi átgondolni életét, vergődik a jó és a rossz között, míg végül megtalálja önmagát.

Azula
A Tűz Birodalmának hercegnője, aki mester szinten képes a tűz idomításra, s a villámokat is képes idomítani. Egyedül apjához hű, mindenki mást kihasznál, manipulál. Ravasz és önelégült, aprólékos és számító, s nem mellékesen, maximalista.
Mai

Nem idomár, Ty Lee legjobb barátnője, Azula társa. Gyors mozgású, hajlékony lány, aki jeleskedik kés és tűdobálásból. Később gyengéd érzelmeket táplál a herceg felé, s választás elé kerül: Zuko vagy Azula?

Ty Lee
Akrobata lány egy seregnyi testvérrel. Azula társa, akárcsak Mai. Eleven, ártatlan lány, akinek képessége, hogy képes ideiglenesen blokkolni a chi áramlását a testben. Ezzel sok bosszúságot okoz az Avatarnak és barátainak.


A cím felett látható kínai írás jelentése: „Az isteni médium, aki leszállt a halandó világba”.
Amerikai-kínai animációs sorozat, mely 3 évadból áll, melyeket könyvekként mutatnak be. A három könyv: Víz, Föld és Tűz 20,20 és 21 részesek, így összesen 61 részből áll. A történet kínai mitológiai elemeket tartalmaz, s meglátszik rajta az amerikai rajzstílus. Készítette Michael Dante DiMartino és Bryan Konietzko. A történet 2005 és 2008 között látott napvilágot a Nickelodeon-on, míg hazánkban a TV2-n vetítették.
Folytatása az Avatar: Korra legendája, mely 2012-ben jelent meg.
A sorozat több díjat nyert: Annie, Genesis, Primetime Emmy és Peabody díjakat.
A hatalmas sikert követően elkészült 2010-ben egy élőszereplős film, Az utolsó léghajlító címmel, melyet M. Night Shyamalan rendezett, s mely az első könyvet dolgozza fel.
A filmről nem nyilatkozom, bár sok jót nem hallottam róla azoktól, akik előtte látták az animét. Az anime hangulatos, vidám és pörgős, nem hagyja unatkozni a nézőt. A karakterek egyediek, a tájak jól néznek ki, s a zene is illik a történethez. Együtt lehet velük izgulni, s remélni egy szebb holnapot.

Megjegyzések