Mushik vs emberek - Mushishi



  Mit tennél, hogyha egy világban léteznének kis lények, akik az emberek életét megzavarják? Megölnéd őket? Elkergetnéd? Vagy megpróbálnád szelíden kezelni a helyzetet?
  Főszereplőnk, Ginko, egy olyan világban él, ahol léteznek a mushik, egy különleges lénycsoport. Nem állatok, nem növények, nem baktériumok, mégis a hatásuk a környezetükre hatalmas. Néhány mushi élősködők, néhányan külön is tudnak élni, néha alig észrevehetők, néha meg komoly bajba kerülhetünk tőlük.
  Azért, hogy az embereknek ne legyenek a mushiktól problémáik, léteznek a mushishik, akik hatástalanítják a mushikat. Sok mushishi megöli őket, vagy komoly sérüléseket okoznak nekik, de Ginko úgy gondolja, a mushikkal együtt kell élni, és nem szabad őket megölni. Ginko jelleme is érdekes, és az anime felfedi, miért fehér a haja, vagy miért csak a fél szemét használja.
  Mindegyik mushi másfajta, más „betegséget” hordoz. Van, amelyik nem enged ki a bambuszerdőből, van, ami süketséget okoz, vagy ami életre kelti a rajzaidat.  Mindegyik mushi más, mégis Ginko, ha tud, majd segít.
  Ami a történetet élővé teszi, az a rengeteg utalás és a régi korokba való betekintés. AZ utalások között szerepelnek a nevek, például Ginko a Ginko biloba (páfrányfenyő) nevét viseli, a mushi pedig japán szó, és magyarul bogarat jelent (ugyanolyan jelentéktelenek és kicsik, mint a bogarak)
  A Mushishi manga 1999-2008 között készült, összesen 10 kötetet számlál. Az anime 2005-2006-ban követte a mangát, összesen 26 részes. A nagy népszerűségére való tekintettel készült belőle még egy live action is, amit 2006-ban adtak ki a velencei filmfesztiválon.
  A manga rajzolása érdekes, durva vonalakat használ, mégis valamennyire részletesnek mondható. A környezet rajzolása igazán érdekes, minden apróságra figyelni kell benne. Az anime halvány színekkel dolgozik, és rengeteg zöldet használ, a természet közeliség érzete miatt.
  A történet hangulata mindenképpen a nyugodt, természet közeli érzésünk van, közben pedig sodródunk az epizodikus történetekkel, és lassan megismerjük Ginko történetét. Senki se várjon nagy shounen harcokat, vagy romantikus szerelmeket, ez a történet tényleg csak a mushikról szól.
  Nekem ez az első animéim között volt, ezért is különleges számomra. Nagyon becsülöm azt, hogy a környezet védelméről szól, mégis a történetek sokszor nem olyan érdekes, mint azt várnánk. Kevés az állandó szereplő is, de hát a történet mégis csak a mushikról szól. Szóval egy szó mint száz, akit érdekelnek a különleges, régimódi történetek az mindenképpen próbálkozzon meg vele. 

Megjegyzések