Ookami Kakushi – Rejtélyes kisváros


Jounga városa a hegyekben található a még érintetlen természettel körülvéve. Olyan, mintha maga az erdő tartaná fogságban e helyet. A poros kisváros azonban hirtelen fejlődésnek indult, s két részre szakadt: az Óvárosra, és az Újvárosra. Ami azonban egy ilyen kis településen problémás lehet, az az összetartás, mely itt hiányzik. A régi és az új városrész teljesen elkülönül, lakói megvetik egymást, ugyanis az Óoldalon élők nem akarták, hogy ily nagyon megnőjön a település, s idegenek érkezzenek.
Jounga fő kereskedelmi árucikke egy gyümölcs, a hassaku. Ez külsőre a narancshoz vagy a mandarinhoz hasonlít, viszont az íze meglehetősen savanyú, és erős illatú. Amikor megérik, fesztivált rendeznek a termést megköszönve istenüknek, a Fehér Farkasnak tiszteletére.  Az idei termés azonban meglehetősen rossz, ami kedvezőtlen változásokhoz vezet a környéken. Az itt élők szerint a védőistenük farkas alakban jelenik meg előttük, bár hosszú évek óta egyetlen egyet se láttak. Azonban a tisztelet irányukba nem szűnt meg, máig mindenhol megtalálni a szobrokat és oltárokat, szerte a városban. S mégis, valami oknál fogva éjszakánként senki sincs biztonságban az utcákon. Vörös szentjánosbogarakról pletykálnak, és az emberek hirtelen elköltöznek, s senki se törődik velük többé. Mintha nem is létezett volna. Az üzletek és a munkahelyek hétkor zárnak a korai sötétedés miatt, s nyolc körül az utcák már szinte teljesen üresek. A lakosság egy része tablettát szed és hassaku-s illatosítót használ, mintha sose lenne elég a gyümölcsből.
Kuzumi Hiroshi 15 éves, teljesen átlagos fiú, aki apjával és mozgássérült húgával, Mana-val költözött ide a napokban. Édesapjuk okkult regényíró, s reméli, hogy e hely megihleti, vagy legalább talál egy régi legendát, amit feldolgozhat készülő művében. Hiroshi meglepő módon az iskolában igen népszerűvé válik, amit egyáltalán nem ért. Egyenesen körberajongják, ami érthetetlen a fiú számára, eddig ilyesmit sose tapasztalt.
Tsumuhana Isuzo, egy lány a szomszéd házból. Szüleivel és bátyjával, Issei-el az Óvárosból költöztek át ide. Az első perctől fogva kisajátítja magának és mindenhova elkíséri, avagy magával rángatja. Ráadásul osztálytársak is. Egyetlen osztálytársa van, aki tudomást se vesz róla, s a többiek mintha tartanának tőle. Ő Kushinada Nemuru, aki az Óvárosban él, nagybátyja pedig orvos.
Hiroshi egyre jobban megismeri a város múltját és titkait, apja által, aki máris belemerült az ősrégi könyvekbe. Ám az iskolában és a városban zajló furcsa események is felkeltik a figyelmét és érdeklődését. Egyik este pedig a szeme láttára öl meg egy izzó, vörös szemű lányt a kaszás, maszkos figura…
Miért ilyen fontos a hassaku? Mit rejteget a város, s miért tilos a szerelem? Miért ölnek meg látszólag ártatlan embereket? Milyen titkokat fed fel apja, miközben regényén dolgozik? S mit rejt a régi mondóka? Miféle törvények uralkodnak Jounga-ban?

 Szereplők

Kuzumi Hiroshi
Teljesen átlagos fiú, aki belekeveredik a bajba. Segítőkész, kisé álmodozó, s valami ragadt rá apja okkult tudományaiból. Próbál rájönni, mi folyik körülötte, megvédve barátait.



Tsumuhana Isuzo
Vidám, örökmozgó lány, aki reggeltől-estig vígan élne édességeken. Nála a városban való körbevezetés is a finomságokat kínáló helyekről szól. Első látásra beleszeret Hiro-ba.

Asagiri Kaname
A nyár elején költöztek a városba, azóta jó barátnője lett Isuzo-nak. A könyvtáros klub tagja. Ebből kifolyólag sok mindent tud. Mindent feljegyez noteszébe.



Kushinada Nemuru
Az egyetlen személy, akit idegesít Hiroshi jelenléte az iskolában. Nem túl bőbeszédű, merev lány, akitől mindenki tart. Egyetlen pillantása elég ahhoz, hogy akarata teljesüljön.

Shunichiro Sakaki
Hideg és zárkózott idegen, aki geológusnak adja ki magát. Valójában bosszút állni jött a városba, hogy megtalálja kedvese gyilkosát, ezt bebizonyítsa és felfedje a város titkát.




Maga a cím egy szójáték. A farkas (ookami) és a köddé válni (kamikakushi) szavak összevonásából ered. Szó szerint nem lehet lefordítani, de nagyjából azt jelenti „köddé válni a farkasok által”. Ez igen találó cím, mivel vázolja is, hogy nagy vonalakban mire számíthatunk a történetben.

Alapja egy visual novel, melyet PlayStation-re készítettek. Ryukishi07 készítette, akinek nevéhez fűződik Higurashi no Naku Koro is. A játék 2009-ben került a boltokba, s nem sokkal utána, 2010-ben elkészült az anime adaptáció is, 12 résszel.
Továbbá készült manga feldolgozása is a történetnek, amely még fut. Shounen manga mindkettő, 2010-es kiadással. Ookami Kakushi: Fukai no Shou – Yano Mirura tollából és Ookami Kakushi: Metsushi no Shou – Yabuguchi Kuroko-tól.
A Peach-Pit alkotta a karakterdizájnt. Az ő kezük munkája látható a Rozen Maiden és a DearS karakterein is. A hagyományos animációba helyenként számítógépes részeket csempésztek be, melyek kissé kilógnak a sorozat képvilágából. A képek élesek és részletesen kidolgozottak, a színvilág igen megnyerő. Első sorban a természet színeit emeli ki, kihangsúlyozva szerepét a történetben. A zene megválasztása szintén jól sikerült, visszaadja a horrorisztikus történet hatását.
Az anime a horror/thriller és krimi kategóriába sorolható. Így az események lassan indulnak be, az első 4 rész igen vontatott, hisz bemutatja a szereplőket és megalapozza a történetet. A történet kétségek közt tartja a nézőt, hagyja gondolkodni és fantáziálni, töprengeni a továbbiakon.
Akit mindez megfogott, bátran nézzen bele! A horror, thriller és krimi kedvelőinek kifejezetten ajánlott! 
Az AnimeAddicts oldalán megtekinthető.


Megjegyzések