A kis hercegnő nagy kalandja - Ribbon no kishi



  A hercegnős mesékből már eleget láthattunk, a Disney jóvoltából, ahol minden mesében egy hercegnő vagy legalábbis egy szép lányt kell megmenteni, a hős férfinak. A japánok is készítettek filmet, de hogy az izgalmasabb, mint a Disney az biztos!
  A Ribbon no Kishi főszereplője egy hercegnő, aki férfinek álcázza magát. Bár nem nagyon kell álcáznia magát, hiszen jelleme is fiús, és úgy is viselkedik, mint egy kis rosszfiú. A nép tudni akarja, a hercegnő vajon tényleg nő, vagy sem, hiszen ha nő, akkor nem örökölheti a trónt.
  A hercegnő ezért menekülésre kényszerül, hogy nehogy kiderüljön a hazugság: mindent megtesz azért, hogy ez ne történjen meg, Choppyval, a kis angyalkával, aki bajkeverő, mégis segíti a hercegnőt. A trükk titokban marad? Vagy lelepleződik? Mi lesz a hercegnővel és családjával? Nos ez mind mind benne van a filmben.
Szereplők:
Hercegnő:
Igazán fiúsan viselkedő lány, aki minden bajban benne van. Fára mászik, lovagol, és mindent megtesz, nehogy lánynak nézzék. Igazán találékony, nem az elveszett, megmenteni való hercegnő.

Choppy:
Kis bajkeverő angyalka, akit Isten küldött le a földre, hogy a hercegnőt segítse, ha már bajba keverte. Ő is minden lében kanál kis angyalka, mégis sokat segít a hercegnőnek.

Duke Duralumin:
A hercegnőre tör, hogy kiderítse a nemét, és az ő fia venné át a hercegnő helyét. Gonosz, igazi zsarnok, aki a népet csak kihasználja, és a saját meggazdagodására használja.

  A történetben sok utalás van más mesékre, a legjobban talán a Piroska mese a szembetűnő, hiszen a hercegnő nem csak piros kis kabátot vesz fel, de harcol a farkas ellen (és le is győzi) de hasonló még a tengerben játszódó rész is, amikor enyhe kishableány utánérzésünk van.
  Az animáció teljes mértékben a korának megfelelő, nagyon látszik Tezuka jellegzetes karakterei. Színes, igazi mesés animációról beszélünk. A zene is érdekes, de az nem annyira kiemelkedő.
  A Ribbon no Kishi több néven is ismert, angolul: Princess Knight, magyarul pedig. A kis hercegnő néven vált híressé. Mivel a TV-ben is ment, szinkronosan, ezért online is szinkronosan lehet megtekinteni. A szinkron itt a mesékhez való, néhol vicces, de mindenképpen jó. A Ribbon no Kishi 1968-as anime, majdnem 80 perces, alkotója Osamu Tezuka, akinek többek között az Astroboyt és a Black Jacket is köszönhetjük.
  Aki szeretne retró animét nézni, vagy csak mesét látni újra, esetleg él-hal Tezukáért, annak mindenképpen érdemes megnézni. Másoknak is legalább egy próbát érdemes tenni vele, nem rossz alkotás, bár a mai animékhez szokott szemnek kicsit furcsa lehet.

Megjegyzések