Avatar: Korra legendája - Egyenlőség



A történet közel 100 évvel Aang története után játszódik. Az Avatar feladata egyensúlyt és békét teremteni a világban. A főhős az új Avatar, egy vízidomár lány, Korra, aki a déli Víz Törzsből származik. A lány gyorsan tanul, ám a légidomítást egyetlen mestertől, Aang fiától tanulhatná meg. Ám Tenzin nem tud a Déli- Sarkon maradni, hogy a lányt oktassa. Vissza kell térnie Köztársaság Városba, hogy a Tanács munkáját tovább segítse.
Korra merész lépésre szánja el magát: az éj leple alatt elhagyja otthonát, felszökik egy hajóra és felutazik a városba. Ám a lány számára, aki eddig csak a törzsi életet ismerte, teljesen idegen a város nyüzsgő élete, s felfoghatatlan, miért nem lehet egyszerűen elfogni a rossz fiúkat. Ezáltal igen gyorsan megismerkedik a rendőrfőkapitánnyal, Lin Beifong–al, aki Toph lánya. A nő igen merev, s eleinte ellenszenves, de idővel megmutatja kedvesebbik felét is. Tenzin természetesen őrjöng, amiért Korra utána szökött, ám ha már így alakult ad neki egy esélyt.
A Levegő Templom szigete igen közel van a városhoz, s Korra itt végre kicsit otthon érzi magát. Tenzin gyerekei nem hagyják unatkozni, s a három kis csöppséggel együtt vehet részt az órákon. Ám a tanítás eredménytelen marad, s a lányt elkezdi érdekelni a városszéli aréna.
Az Arénában a fő műsorszáma az idomárok egymás elleni, szabályok közé helyezett, biztonságos harca. Korra tapasztalatlan harcosként előnyét látja a dolognak, míg Tenzin lealacsonyítónak és viccnek tartja a dolgot, idomárhoz nem méltónak. Ennek ellenére a lány rövid időn belül az Arénába jut, s még a Tűzmenyétek Csapatának hivatalos tagja is lesz, mint víz idomár. A két testvér, Mako és Bolin egyaránt érdeklődik a lány iránt. Ám míg az ifjú Bolin ezt nem fél kimutatni, addig bátyja csak morog és a száját húzza. Ám unalmassá válna a történet, ha ily békés maradna.
 A város csendjét időről-időre felveri egy titkos szervezet, az Egyenlőségiek gyülekezete, akik egy Amon nevű maszkos férfi mögött összegyűlve lázítják a népet az idomárok ellen. Szerintük ugyanis az idomárok nem segítik az átlagos embereket, hanem csak elnyomják őket. A jó propagandával szemben pedig idővel a Tanács maga is tehetetlenné válik. Az Avatarnak hangja nincs, sodródik az árral, miközben érzelmeivel is viaskodik. S a szerelmi sokszög csak bonyolódik, mikor színre lép egy csinos ifjú hölgy, Asami, kinek apja a Sato-mobil feltalálója. Aztán kiderül, még egy, s más remek csavar a történet során, ám az Első Könyvről ennyi is elég lesz.

Ki Amon, s mi a terve az idomárok ellen? Mikor tanul meg Korra levegőt idomítani? Rendeződik valamikor a fiatalok közti szerelmi szálak kuszasága? Mi történik a várossal, mikor a Tanács már tehetetlen? S mit rejt a múlt, mely időnként gomolygó ködként felsejlik?

Szereplők

Korra
Életvidám, rendszerint vidám kamasz, aki nem ért a szép szóból és előszeretettel megy a saját feje után. Ötletei, cselekedetei nem mindig vezetnek jóra, de mindent megtesz, ami tőle telik. S közben próbál őszinte maradni önmagához és a körülötte levőkhöz. A vízzel, a tűzzel és a földdel gond nélkül meg tanult bánni, ám a levegővel nem bír.  Hű társa Naga a jegesmedve-kutya, akit a városba is magával visz.

Tenzin
Az újvilág utolsó levegő idomár mestere. Pema a felesége, aki a negyedik gyerkőcöt várja tőle abban bízva, hogy az végre „normális lesz”.  Tenzin őrzi a levegő idomárok minden titkát, s kultúráját. Legfőbb feladata Korra kiképzése, ám a Tanácsot se hanyagolhatja el emellett. Nyugodt, megfontolt férfi, ámbár nem mindig.

Lin Beifong
Komoly, szabálymániás rendőrkapitány, aki köti az ebet a karóhoz. Pokrócot reggelizik, s ez viselkedésén is meglátszik. Rendszerint mogorva, a küldetés végrehajtása számára az elsődleges minden körülmények között. Toph lánya fém és föld idomár.

Mako
Tűz és villám idomár, Bolin bátyja, igazi szívtipró. Öccsével az utcán nevelkedtek, így megélhetésük az arénán múlik. Eleinte nem szívleli Korra jelenlétét, de később már egészen más a helyzet. Nem bízik az idegenekben, inkább tartja a három lépés távolságot, s az öccséért bármire képes, hiszen már csak ő maradt neki.
 
Bolin
Életvidám föld idomár, aki vakon bízik mindenkiben, ami bajba is sodorja egy párszor. Legjobb barátja egy Pabu egy vörös panda, akivel az utcán szokott mutatványozni némi plusz bevételt remélve. Vicces és kedves fiú, ámbár igen hiszékeny. Ami a szívén, az a száján típus. Bátyjával többnyire jól kijönnek.


Sato Asami
A Jövő Ipara vezetőjének, Sato Hiroshi-nak a lánya. Hisz apjában és találmányaiban, melyekkel egy szebb és jobb világot teremt az embereknek. Kedves és aranyos lány, aki nincs elkényeztetve, s segítőkész. Miután megismeri Mako-t, szinte egyből az ujjai köré csavarja a fiút, ám megtartani már annál nehezebb.

Amerikai-kínai animációs sorozat, melyet a Nickelodeon-on 2012-ben mutattak be. Előzménye az Avatar: Aang legendája. Készítette Michael Dante DiMartino és Bryan Konietzko. A minisorozat 12 részes, de a nézettséget tekintve tervezik, hogy tovább viszik és befejezik a négy könyvet, 52 résszel. Így könyvenként alkotnának külön történeteket.
Aki látta Aang legendáját, s arra alapozza Korra-ét, nem fog csalódni a műben. Igaz, kevesebb idomárral találkozunk, s a hangsúly az arénára helyeződik. A városban felismerni a világ híresebb látványosságait, így New York-ot és az Eiffel-tornyot többek között. A történet szinte végig itt játszódik, így a megszokott utazás és az állatok elmaradnak, ám helyettük az események igen pörgősek, mindig történik valami. A rajzolása nem különbözik az előző sorozatétól, így abban sem csalódik a néző.
Érdemes megnézni, mert akár csak Aang története, úgy Katara-é is igen szórakoztató és izgalmas. Itt kicsit nagyobb szerepet kap a csapatmunka és a szerelem, de mindez nem rontja el az eredeti történet élményét. Nem tiporja sárba, mint ahogy a folytatásoknál bizony olykor megesik.

Megjegyzések