Mononoke Hime – A vadon hercegnője

Egy régi világban az erdők békéjét még a szellemek őrizték, ám az emberek egy idő után vadászni kezdtek rájuk. Egyre kevesebben voltak, s tartottak attól, hogy egy napon már csak húsukért vadásszák majd őket. Ekkoriban játszódik történetünk.
Ashitaka, Enishi-népének következő hercege, akik távoli vidéken élnek, száműzetésben. Egy napon egy felbőszült, dühöngő vadkan bukkan fel az erdőből. Ashitaka szembeszáll vele, s sikeresen le is győzi az óriási vaddisznót, ám az megátkozza a fiút. Hogy meggyógyulhasson, fel kell keresnie az Erdőistent, különben belőle is dühöngő gyilkos lesz, s meghal. A fiú még aznap éjjel útnak indul.
 Útja egy vasvárosba vezet. A hatalmas kohó egy érintetlen erdőség mellett terül el, a hegyekben. Ám ahhoz, hogy tovább bányászhassanak, az erőd is ki kell irtaniuk. A kibányászott vasból fegyvereket készítenek, amikkel aztán kereskednek. Ezzel pedig a körkényen élő szellemek haragját vonják magukra, akik rendszerint lecsapnak az emberekre, hogy elűzzék őket.
Ashitaka a farkas szellemek között vesz észre egy lányt, akivel reményei szerint szót tud érteni. Moro, a Farkas szellem lánya San, természetesen tudomást se vesz a fiúról eleinte. Annál ő sokkal büszkébb és bizalmatlanabb. Testvéreivel Moru-val és Yama-val este betörnek a városba. A lány egyetlen célja, hogy az emberek vezetőjét, Eboshi úrnőt megölje. Ám a fiú megállítja, s vele tart az erdőbe. A két fiatal lassan összebarátkozik, s hamarosan adott lesz a közös cél is. A vadkanok öreg istene, Okkoto démonistenné válik, s bosszúra szomjazik. Az összecsapás olybá tűnik elkerülhetetlen emberek és szellemek között. Közben egy kisebb vadászokból álló csapat az Erdőisten fejére pályázik, mit se sejtve arról, mihez vezethet tettük.
Sikerül elkerülniük a tragédiát? Összefognak a fiatalok? Ashitaka sikerrel jár átka megtörésében? Mi lesz a szellemek sorsa?


Szereplők

Ashitaka
Kedves és segítőkész fiú, aki bármikor bárkinek segítő jobbot nyújt. Rendkívül igazságos, aki hazugságokról hallani se akar. Bármit megtenne, hogy megmentse azokat, akik fontosak számára. Társa egy antilop-szarvas lény.
 San
Moro, a Farkasszellem nevelte fiatal lány. Bizalmatlan az emberekkel szemben, nem riad vissza, ha ölnie kell, és a farkasok büszkesége beszél belőle. Ám a felesleges vérontást nem szereti. Ashitaka felbukkanásával pedig a lányban pislákolni kezdenek az emberibb érzelmek.
 Eboshi
A város úrnője, aki a semmiből építette fel e helyet, menedéket nyújtva sokaknak. Kedves nő, aki az emberek életének jobbá tételén dolgozik. Ám a szellemekről nincs jó véleménnyel, hisz rettegésben tartják embereit, s azt se érti, mi a gond azzal, hogy kiakarják aknázni az erdő erőforrásait.

1997-ben készült történelmi fantasy film, amit Miyazaki Hayao írt és rendezett. Készítette a Ghibli Studio. Hossza: 134 perc. A film Japánban 1997-ben jelent meg, hazánkban 1999-ben vetítették.
„Mononoke” nem egy név, hanem egy általános japán kifejezés, mely szellemet, szörnyeteget jelent. A történet a késő Muromachi korszak (1336-1573) vége felé játszódik, Japánban, számos fantasztikus elemmel kiegészítve.

Rendkívül jól kidolgozott történet, jól sikerült karakterekkel. Meseszép tájakkal, szívhez szóló zenével. Ajánlom mindenkinek! Megtekinthető az AnimeAddicts oldalán.

Megjegyzések