Varázscukros kislányka - Fushigi na Melmo


  Az anime nem mese: ezt mondják az anime fanok, pedig ez nem igaz. Az animék között igen is van mese, méghozzá teljesen más fajta, mint amit a nyugatiak alkottak. Most bemutatom Melmo kis történetét, ami egy ízig-vérig mese, nem csak kicsiknek.
  Melmo története úgy kezdődik, hogy anyukája, aki kedves, és minden megtesz érte, egy napon meghal. Utolsó erejével, és az angyalok jóváhagyásával még eljuttat egy csomag cukorkát a kislánynak.
  A cukorkák varázserejűek, vagyis egy kék cukorka 10 évvel idősebbé teszi Melmot, egy piros pedig, 10 évvel fiatalabbá. Melmo így kezd el éldegélni egyedül, és sok bajba is kerül a cukorkák miatt, na meg még több mókában lesz része, hiszen a cukorka csak őt növeszti meg, a ruháit nem (elég kínos például a rövid kimono, amit kinőtt Melmo)
  Akit megismerhetünk a történet alatt az csak Melmo, minden más osztálytársam vagy egyéb szereplő csak egy epizód erejéig (max 3-4) tűnik fel, de ez esetben sem tudunk meg róla sokat. A legtöbbet az anyukájáról tudhatunk meg, de róla is csak hogy kedves, gondoskodó és hogy szép.
  A történet epizodikus, ami több szempontból jó (sok, vicces történetet ismerhetünk meg) de sok szempontból rossz (karaktereket nem ismerhetünk meg). Melmo néha túlzásba is viszi a cukorkákat, szóval a történet humorforrása kiapadhatatlan. A tanító jellegét is fontos megemlíteni: sok állatot ismerhet meg a gyerkőc, illetve találkozhat a környezetvédelmi problémákkal (hattyú nem tud a füstben szállni)
  A manga 1970-1972 között készült, Osamu Tezuka (Astroboy, Kimba, Black Jack) A történet összesen 1 kötet, magyarul egybe a 19 fejezet olvasható AnimeAddicts-on, ami elsőre sok lehet, de Melmo története nagyon vicces, mesés, ezért gyorsabban is lehet vele haladni. Készült belőle egy 26 része anime is, 1970-’72 között, amihez sajnos nincs magyar felirat. 
A rajzolása jellegzetes Osamu Tezuka műveihez hasonló. Minden karakter rajzolásilag hasonlít a személyiségére (vagyis a gonosz nagynéni kövér, Melmo viszont mindig elegáns és szép, mint a mamája is)
  Aki szeretne egy mangás mesét olvasni annak mindenképpen ajánlom, hiszen vicces, és abban az időben még bőven eredeti volt. Vicces, kedves, cuki, és valamennyire tanító jellegű is kell ennél több is?







Megjegyzések