Attack on Titan – Reménytelen harc az óriások ellen?!

Shingeki no Kyojin
  
A történet egy olyan világban játszódik, ahol az élet nem fenékig tejfel, s ahol a rettegés és félelem a mindennapok része. Az ember ugyanis takarmánynak minősül az ellenség szemében...
845-öt írunk. Az emberi társadalom a kihalás szélére került, s hogy  esélyük legyen a túlélésre három fal mögé rejtették városukat. A három 50 méteres kőfal azonban nem biztosít számukra békét örökre. Egy napon felbukkan egy hatalmas óriás, áttörve a falat. Ezáltal utat nyitva a kint hemzsegő számtalan kisebb példány számára, ezüsttálcán kínálva fel számukra a városlakókat. 
Az óriásoknak testük és arcuk emberi, ám ösztönlények. Egyedül az érdekli őket, hogy minél több embert felfaljanak. Az emberek pedig túlságosan is keveset tudnak róluk. Ráadásul öngyógyítók, így elpusztításuk igen nehéz, szinte lehetetlen. A katonai felszerelés ellenük egy háromdimenziós, gőzzel hajtott szerkezet, mely a levegőbe repíti az embert - drótokkal megkapaszkodva falakon, fákon. A végső csapást kardokkal mérik a lakmározó társaságra.
Eren Jeager és fogadott testvére, Misaka Ackerman gyerekkori barátok. Eren egy gyenge kisfiú, bár akaratereje és kitartása rendkívüli, míg Misaka egy roppant erős fizikummal megáldott lány. Jó barátjuk Armin Arlelt egy félénk ifjú, akinek az esze forog igen gyorsan. A gyerekek egy külső területen élnek, mely óriáscsalogatóként funkcionál a három falon kívül.
Eren minden álma, hogy a Felderítő Egységhez csatlakozzon, ám erről családja hallani se akar, mivel annak tagjai a falakon kívülre járnak vadászni. Ami nem veszélytelen hadművelet.
 Egyik nap aztán felbukkan a gigászi kolosszus és egy könnyed mozdulattal ajtót nyit barátainak. Míg a bevonuló népség bőséges lakomához jut, az emberek az első fal mögé menekülnek. A három ifjú sikeresen megmenekül, majd sok viszontagság után beállnak a seregbe.
A kiképzés után az ifjú kadétok első napjukat töltik, mikor eldönthetik, a sereg melyik részében szeretnének szolgálni. A Helyőrségnél lévők felelősek a falak karbantartásáért és a város védelméért.  Felderítő Egységnél elhelyezkedők az órások területén portyáznak, új információkat szereznek róluk és esetenként harcolnak. A Katonai Rendőrség tagjai ügyelnek a városlakók jólétére és a rend fenntartására.
A három fiatal a második lehetőséget választja, s magukkal rántanak még egy pár újoncot is lelkesedésükkel és elszántságukkal. Ám alig kezdik meg napjukat, mikor a történelem megismételni készül önmagát...
Mit tehet néhány frissen végzett újonc? Képesek lesznek legyőzni az óriásokat vagy csak csalinak válnak be? Mi lehet Eren és Mikasa erejének titka? Mi hajtja az órásokat, vajon tényleg csak takarmány számukra az ember?  Az emberiségnek van esélye a győzelemre? Mindez remélhetőleg kiderül az animéből, mangából…

Szereplők

Eren Jeager
A fiú nagyon keményfejű és eltökélt, rengeteg akaraterővel megáldva, ám sokáig érzelmei irányították. Legjobb tulajdonsága, hogy buzdító, lelkesítő hatással van a körülötte levőkre. Álma, hogy az emberiséget kijuttassa a falakon kívülre és végezzen minden órással. Törődik társaival, s akár az életét is eldobná értük.

Mikasa Ackerman
Alapelve, hogy harcolj a túlélésért. Csendes, felnőtt módjára viselkedő lány. Mindenhova követi Eren-t és megvédi, történjék bármi. Hidegvérét, megfontolt gondolatait a legkétségbeejtőbb helyzetekben sem veszti el, próbál mindenkit életben tartani maga körül. Kiváló harcos egyedül, és csapatban is.

Armin Arlelt
Hasztalannak hiszi magát félénksége és gyenge fizikuma végett, amiért mindig másoknak kell megvédeniük őt. Ennek ellenére végig csinálta a kiképzést, s hűségesen követte barátait. A kritikus helyzetekben elveszti hidegvérét, ám miután megnyugszik, rendkívüli tervekkel áll elő harc és menekülés terén egyaránt.

A mangát Isayama Hajime írta, mely 2009-ben jelent meg, címe: Shingeki no Kyojin. Jelenleg 10 kötetes és még lesz folytatása. 2011-ben megkapta az Év Shounen Mangája címet, a Kodansha Manga Díjátadón.
Az anime 2013 áprilisában került képernyőkre, s azóta rajongótábora egyre csak növekszik. Araki Tetsurou rendezte és Kobayashi Yasuko írta. A sorozatot 25 részesre tervezik, és legalább egy OVA is kiegészíti majd. Az AnimeAddicts oldalán minden vasárnap kijön egy újabb rész, feliratozva.
A történethez tartozik továbbá 4 játék is, mind Visual novel és főként PS3-ra tervezték őket.
Látványvilágát a CGI-nek köszönheti, mely egy 3D-s számítógépes grafika. A technika használata egyre gyakoribb a filmes világban, mivel magasabb minőséget eredményez és sokkal tudatosabban irányítható mint más, gyakorlati alapú módszerek (pl. miniatűrök készítése).
Hogy mire fel a nagy siker?
A történet maga izgalmas, az események pörögnek, garantáltak a váratlan fordulatok, a tömény döbbenet, de némi humort is belecsempésztek. Maga a történet kiszámíthatatlan, hisz nem egy sablon – kirángatta a természetfeletti lényekből a rég látott órásokat. Érzelmekben igen gazdag, melyeket garantáltan át is ad a nézőnek, olvasónak. A karakterek igazi egyéniségek. Az anime látványos, a zene tökéletesen illik hozzá, képvilága kissé mangaszerű.
Ajánlom mindenkinek, aki bírja a horrort és a tragédiát egy sötét fantázia világgal, akcióval keverve. Teszem hozzá, van néhány jelenet, ami nem a gyengébb idegzetűeknek és a gyerekeknek való.

Megjegyzések