Esős reggelek, napos nappalok - Kotonoha no Niwa


  A cipő természetes számunkra: minden nap felvesszük, ha esik az eső, vagy napsütés van. Megvédi a lábunkat, vagy szebbé, vonzóbbá, teszi a viselőjét. Takao pedig ezt veszi életcéljává, hogy cipőket készítsen, de csak ő tuja, hogy ez mivel jár.
  Takao komolyan veszi a célját, és mindent meg is tesz érte, de néha, az esős reggeleken ellógja az órákat. Ekkor találkozik, egy elragadó hölggyel. A rejtélyes nő minden nap sört iszik, és csokoládét eszik, Takao pedig, rajzol és tervezgeti a cipőket, a lány segítségével.
  A hölgyről később kiderül, Yukinonak hívják és hogy irodalomtanár, de ahogy felszínre kerül Yukino története, és egyre többet tudunk meg róla, annál bonyolultabb lesz Takao és a rejtélyes Yukino kapcsolata.
  Az anime a két személy kapcsolatát dolgozza fel, a nehézségekkel, és minden boldogságával is. Mindkét szereplő életét láthatjuk, mégis Takao története kerül előtérbe. A történet kapcsán nem csak a célok lesznek fontosak, hanem a kitartás és a bizalom is.
Szereplők:
Takao:
Cipész szeretne lenni, és még ügyetlen, de elég kitartó ahhoz, hogy jó munkákat csináljon. Minden, amit tesz ehhez kapcsolatos, mint a munkája is. Yukino kedvessége segít neki tovább dolgozni, és bár a napos reggeleken is kimenne a hölgyhöz, a tanulása lesz az első.

Yukino:
Kedves hölgy, aki túlságosan erőtlen, de ezt nem vethetjük a szemére, hiszen sok rosszdolog történt vele. Munkába menni sincs ereje, de sokszor segít neki Takao.

  A film animációja nagyon szép, részletes és kidolgozott, amitől nem csak a történet, de a látványvilág is segít az átélésben. Aszínek között főleg a zöld dominál, de a sötétebb színek is előtérbe kerülnek az esős napok miatt.
  A másik, amit ki kell emelni az a zenéje, ami nagyon szépre sikerült. Általában lágy zenéje igazán illik az esős, borús napokhoz, és ahogy alakul ki a kapcsolat, úgy illeszkedik a zene is az érzelmekhez. A zenét Daisuke Kashiwa-nak köszöhetjük.
  A film 2013-ban készült, és kb háromnegyed órát tesz ki, ami pont elég a történet és az érzelmek kifejtésére. Makoto Shinkai munkáját dicséri ez a film, aki a Byousoku 5 Centimeter-t is készíttette. A film online AnimeAddicts-on tekinthető meg.

  Aki szeretne egy szép történetet látni, vagy egy nagyon jó animációt, annak mindenképpen ajánlom. Egyetlen, negatívuma (bár ez nem is negatívum) hogy a történet vontatott, és inkább az érzelmekre koncentrál, de ez így szép benne. Akinek tetszett a Byousoku 5 Centimeter, annak ez az alkotás is tetszeni fog. 

Megjegyzések