Japán mindennapok - Yamada család

  Sokszor, ha a Ghibli studio-t említjük, akkor mindenkinek Miyazaki jut az eszébe, pedig a stúdió más jó munkásembert is alkalmaz. Ilyen például Isao Takahata is, akinek többek között a Yamada családot is köszönhetjük.
  A Yamada család több, apróbb, hétköznapi történetet dolgoz fel, amik nem csak, hogy a japánok mindennapi életét láthatjuk, hanem a mi, sajátunkat is. Ezek az apróbb történetek viccesek, aranyosak, de mindenképpen a Yamada család körül forognak.
  Ami miatt érdemes megnézni, hogy nagyon jól bemutatja a japánok hétköznapi életét: együtt él az egész család, nagymama, a szülők, meg a gyerekek (kettő is mert úgy az igazi), és persze a házi állat, a kutyus is. És akkor még nem is beszéltünk a szereplőkről, akik átlagosak, mégis kiemelkedők: háziasszony, aki mindig tésztát készít, meg a nagymama sushiját szeretne enni, a ház uráról,  aki mindent tud, csak nem akkor amikor kellene, és a gyerekről, akik mindig rendesek, és fegyelmezettek… ha a papa kérdőre vonja őket a jegyek miatt. Az átlagos japán élet is ilyen lehet nem?
  Nos igen is, meg nem is, hiszen sok mindent kifiguráz ez az anime. A háziasszony túlságosan lusta, a nagymama túlságosan pletykás, a gyerek túl rossz. Ettől lesz a sztori életszerű, mégis mulatságos, amit bárki megnézhet, nemtől és kortól függetlenül fog rajta nevetni.

Az anime sajátossága, hogy egy-egy történetszál végén a narrátor egy haikut olvas fel, ami a történethez kapcsolódik. Általában ez a tanulság, vagy csak rávilágít a hibákra, de néha igazán poénos is, ez a kis versecske.
  Van viszont egy dolog, ami miatt sokan azt mondják: nem érdemes megnézni, ez pedig a grafikája. Az animáció letisztult, egyszerű. Nincs árnyék, minimális a háttér (ami főleg fa) és a pasztellszínek dominálnak. Hát nem egy férfias anime, az biztos, viszont ez jobban illik a történésekhez, mint más, hamar meg is szokja az ember.
  Az anime eredeti címe: Houhokekyo Tonari no Yamada-kun, nálunk viszont: A Yamada család néven jött ki. 1999-ben készült az anime, itthon 2007-ben került kiadásra a Best Hollywood jóvoltából. Aki meg szeretné venni, annak ajánlom a nagyobb könyvesboltokat és a Media Mark-ot, ahol változó áron, de megtalálhatóak.

  Aki szeretne egy jó filmet nézni, a japán életről, emberekről, és az átlagos dolgokról, vagy csak szeretne nevetni, annak ajánlom mindenképpen ezt az animét. 

Megjegyzések