Magyar manga antológiák



  Külföldön, főleg japánban, az antológiák természetesek, és mindennaposak. Sok mangánál lehet olvasni, hogy ez is xy antológiánál jelent meg, vagy, hogy a mangaka első művei yz antológiában publikálta először. De mi is ez? És mi köze ennek a magyarokhoz?
  Először is tisztázzuk, mi az az antológia: Egyfajta szöveggyűjtemény, amibe több író alkotását publikálják. Mangáknál ez úgy értendő, hogy az antológiában több személy alkot egy-egy mangát. Tévedés ne essék, ez nem doujin alkotások sokasága, hanem mindegyik eredeti és emiatt egyedi alkotás is.
  Itthon jellemzően one-shot antológiák vannak, vagyis egy alkotó egy one-shot mangát alkot egy kötetbe. Vannak alkotók, akik időről időre feltűnnek, ugyanazzal a karakterrel, vagy más történttel, de a lényeg, hogy egy kötetben általában egy alkotás található attól a személytől.

  Mivel más alkotók készítik a mangákat, sokszor más a téma, és a rajzolás. Két vígjáték között is lehet egy szakadéknyi különbség, és nincs egyetlen egy hasonló alkotás sem, ezért mindenki talál kedvére való mangát (negatívuma, pedig a nagy számok törvénye alapján, hogy találni fog kevésbé tetsző alkotásokat is)
 
 Van mindegyik kötetben vígjáték, olyan, amitől leesel a székről, és ami csak picit humorosabb. Fantasyban is bővelkedik, van itt angyalos, manós, shingimais, vagy éppen hall utáni történet. Vannak nagy drámák is, szomorú történetek, és kedves, aranyos történetcskék is, a nekomimi pedig csak hab a tortán.

  Első magyar antológia a DHARMA, vagyis a Deviáns Hazai Amatőr Rajzolók Manga Antológiája. 2008-ban került kiadásra, még vékony kis füzetecske, 150 oldallal. Az itteni munkák között van nagyon rövid alkotások is, és szépen kidolgozott művek is. Az antológiát 1790 Ft-ért lehet beszerezni, de én eddig csak Sakurazakában láttam árulva. Összesen két kötetet élt meg.

  Sajnos, vagy nem sajnos, de mivel ez az első antológia volt, nem nagyon tudunk infókat róla. Bár a kötetben volt szó a folytatásról, én nem találtam róla információt, a hivatalos oldala pedig megszűnt (idő vasfoga) így egyenlőre csak ennyit tudok róla írni.


  Következő antológia szintén 2008-ban készült, ez pedig a Keretbe zárt világ. Valószínűleg hallottatok már róla, hiszen ez a kiadvány 2008 óta napjainkig működik. Nemrég jelent meg az 5. kötet, és már a 6. kötetre jelentkezhetnek az alkotók. Ha nem csak olvasni szeretnéd, jelentkezz te is az oldalon, ha pedig megvennéd több lehetőséged is van: Sakurazaka és Trillian mind az 5 kötetet elvileg forgalmazza, de comic investen is meg tudod rendelni online, illetve conon külön standjuk van, ahol bezsákolhatod a köteteteket, meg néhány fancuccot (kitűzőt pl) Érdekesség, hogy Animelandnél is van kötet. Első kötet 1500 Ft, a többi 2000 Ft-ba kerülnek, a hosszúságuk is változó.

  Nagy népszerűségér való tekintettel van honlapjuk is: http://keretbezartvilag.hu/
Természetesen fent vannak Devianart-on is: http://keretbe-zart-vilag.deviantart.com/
Aki bele akar tekinteni, vagy rajzolni szeretne bele, annak mindenképpen ajánlom az oldalak megtekintését.
  Ezután következett a Blush, a mi yaoi fangirl lányaink termése. A Blush egy yaoi/shounen-ai antológia, lényege, hogy minden ami a férfi szerelemmel kapcsolatos, bemutasson. Vannak benne vicces és aranyos történetek, drámaiak, és fantasys történetek is, ez is épp eléggé változatos, a megkötések ellenére is.

  A Blush 2011-ben debütált első kötetével, majd 2012-ben a másodikkal, és már készül a 3. is. Ide is lehet jelentkezni, de itt nem csak manga kiadványok vannak, hanem novellák is, vagyis aki nem tud rajzolni, de iszonyatosan jó novellákat ír, jelentkezzen.
 
Az antológia mindkét kötete 2000 Ft, és elvileg az animés boltokban kapható. Mondoconon szintén pultjuk is van, mint a Keretbe zárt világnál. Elérhetőségük sok van, itt a honlapjuk: http://blushantologia.tk/ de van facebookos oldaluk: https://www.facebook.com/pages/BLush-Antol%C3%B3gia/130707876978772?ref=ts

és devianarton is fent vannak: http://blushantology.deviantart.com/
illetve egy interjú is olvasható itt: http://animework.web4.hu/cikk/blush-antologia

  Remélem mindenkinek tetszett ez a kis összefoglaló, ha valamit kihagytam, szóljatok, ha pedig megvan valamelyik kiadvány, írjátok meg, mennyire tetszett nektek. Nekem mindegyik nagyon jó volt, és imádtam őket olvasni, egy-egy történet pedig még most is eszembe szokott jutni. 

Megjegyzések