Free! – Ússz szabadon!

 Free! - Iwatobi Úszó Klub

Szereted a vizet? Imádsz úszni? Mindegy, hogy nyár vagy tél, tavasz vagy ősz, te akkor is csak vízbe vágysz, hogy úszhass? Szereted az izmos fiúkat, vagy csak az izmokat? Akkor itt a helyed!
Az Iwatobi Középiskola rengeteg klubbal rendelkezik, sokszínű lehetőséget nyújtva a fiataloknak. Azonban három fiatal fiút egyáltalán nem érdekelnek a már meglévő lehetőségek. Őket egyetlen egy dolog vonzz: a víz. Az iskola udvarán álló, használaton kívül lévő medence. Okuk egyszerű: kölyökkoruk óta imádnak úszni és egy régi verseny emléke elevenen él még bennük. A együtt akarnak lenni egy régi barátjukkal, akivel megszakadt és megromlott a kapcsolatuk. Céljuk elérése érdekében megszereznek mindent, amire szükségük van, majd hajtóvadászatot indítanak egy negyedik tag beszervezésére. Nélküle ugyanis nincs úszóklub!
A fiúk nagyban törik a fejüket, mégis ki lenne az ideális tag, akivel indulhatnának a kerületi bajnokságon, hogy támogatást szerezzenek, s télen már fedett medencében úszhassanak, versenyekre mehessenek. A toborzás azonban nehezebb, mint gondolnák. Diáktársaik érdektelenek, nem vonzza őket a víz, a medence, a fürdőruha. Tanárnőjük pedig nem hajlandó fürdőruhát ölteni a nemes ügy érdekében.
Az úszóklub végül összejön, sikerül rávenniük egy fiút, Rei-t a csatlakozásra. Ám vele se könnyű a helyzetük, ugyanis az ifjú nem tud úszni! Ráadásul alig van idejük a bajnokságig. Az edzések közepette a fiatalok összefutnak régi barátjukkal, akiről úgy tudják, Ausztráliába ment úszni tanulni. Rin most mégis itt van, Japánban, egy neves iskolában, ahol nagyszerű úszóklub van. Mégse tagja, holott olimpikon akar lenni. A régi barátságra pedig fütyül, csak a riválist látja vízbolond ex-barátjában, Haruka-ban. A fiatalok élete így újabb csavart vesz, hiszen nem értik Rin hozzáállásának okát, s Haruka titokzatossága és makacs feje se könnyíti meg a dolgukat.
Ki nyeri meg a bajnokságot? Mi lesz egykori barátságukból? Miért úszik Haruka, miért rajong ennyire a vízért? Mitől fél Makoto? Rei miért nem tud úszni? Nagisa folyton csak mosolyog? Rin jobb belátásra tér valaha is? Mi az, ami fontosabb a győzelemnél?

Szereplők

Nanase Haruka
Mint hal a vízben, ott érzi igazán otthon magát, ott tud a legjobban gondolkodni. Ebből kifolyólag rossz szokása, hogy egy vödör vízbe is képes beleülni az utca közepén. Csendes és erős fiú, aki mindig védi legjobb barátját, Makoto-t. Úgy véli, a győzelmen kívül van még valami az úszásban, ami fontosabb.  Gyorsúszásban úszik.

Tachibana Makoto
Kedves, figyelmes, általában megfontolt, komoly fiú, aki aggódik barátaiért. Igazi gondoskodó személyiség, ám kissé ijedős. Általában ő tartja vissza a többieket, ha ostobaságra készülnek. Szinte olvas Haruka gondolataiban. A hátúszás a specialitása.

Hazuki Nagisa
Mindig mosolygós, vidám fiú. Lelkes, s ezt képes átragasztani a többiekre. Ha valamit a fejébe vesz, azt meg is csinálja. Nem fél kimondani, amit gondol, s merész döntéseket is képes hozni. Mellúszásban kiváló.

Ryugazaki Rei
Okos fiú, aki a sportokhoz elméleteket alkalmaz, ám a gyakorlatba átültetni mindezt már nehezebb. Szorgalmas és elszánt, ám merev természetű fiú, akinek időbe telt rájönnie, hogy az úszás szabadságot ad. Pillangóúszásban tud úszni.

Matsuoka Gou
Vidám, lelkes lány, akit könnyű felbosszantani. Sokat aggódik bátyja miatt, részben miatta is áll be menedzsernek. Szigorú, de támogatja a fiúkat, s edzésterveken töri a fejét. Imádja a fiúk izmait nézni.

Matsuoka Rin
Gou bátyja, az úszás egykoron a szenvedélye volt. Személyisége durva, keményfejű. Azt hiszi, sokkal jobb, mint Haruka. Büszkesége nem engedi, hogy baráti jobbot nyújtson régi társainak, ám szíve fáj, mikor együtt látja őket nevetgélve. Olimpikon akar lenni.

Az animét Yokotani Masahiro írta és Utsumi Hiroko rendezte. Kyoto Animation és az Animation Do stúdiók együttes munkájából született a történet. A sorozat 2013. július 4.-én került a közönség elé. Az animét 12 részesre tervezték.
A történethez készült még egy Light novel is, mely címe: High Speed! Ezt Ouji Kouji írta és a Kyoto Animation rendezte. 2013. július 8.-án jelent meg. Ez utóbbi a 2011-es Animation Award versenyen dicséretet kapott, majd lehetőséget a megjelenésre 2013-ban.
A látványvilág remek, az ember szinte érzi a medencék illatát, s érzi a víz simogató ölelését. A zenei aláfestés illik a történethez. A szereplők egyediek, igazi egyéniségek, s a néző még jobban meg akarja őket ismerni. A történet viszonylag egyszerű, ám a fiatalok lelkivilága sokszínűvé teszi.
Ajánlom mindenkinek, aki szereti a vizet és a szép izmokat! 

Megjegyzések