Mechákkal valókosár - Basquash!


  Ha a Basquasht jellemeznem kellene, akkor azt mondanám, hogy minden van benne, ami egy jó animében és ha még többet kellene mondanom, akkor azt, mondanám: egy olyan mecha és sport anime, amit azok is szeretni fognak, akik utálják a mechákat és a sportot. Van ilyen anime? Naná, ez a Basquash!
  A történet a közeli jövőben játszódik, ahol a Big footok (olyan mechák, amiket a munka megkönnyítésére fejlesztettek ki. Ezek a gépezetek jóval nagyobbak az embernél, de a vezérlésüket emberek végzik) már kosárlabdát játszanak. Egy fiú, Dan felesküdik, hogy a játék népszerűsítését beszűnteti, és egyfajta kosaras játékkal tönkretesz minden kivetítést. 
  Egy lány, Mitsuki megmutatja Dannak a Big footokat, majd Dan belekrül egy meccsbe és… innen már nincs kiút, harcolnia kell az unalmas és lassú játék ellen. Miután rendbontásért lecsukják, majd kiszabadul, észreveszi: eg új játékot teremtett. A játékot különféle meccsek alkalmával fejlesztik, változtatják, míg meg nem alakul a Basquash ami lényegében a szabadságról szól.

  A történet közben megismerkedhetünk a másik világgal is ez pedig a Holdon élőké. Aki a Holdon él az gazdag, és fényűzésben él, a legjobb szakemberek ott élnek, és főhősünk, Dan célja azért is a Hold, hogy meg tudja gyógyítani testvérét. Sok szereplővel találkozhatunk, aki Holdi, és mindegyik szereplőnek fontos szerepe lesz.
Szereplők:
Dan:
Nem túl okos, de jó és lendületes játékos, akinek sokat kell fejlődnie, hogy tartsa az iramot másokkal. Célja hogy testvérével a Holdra utazzanak, és meggyógyítsák Coco lábát, amit egy Big Foot tett tönkre. Kis segítője Spanky, egy gyíkhoz hasonló lényecske, aki át tud változni sisakká. 

Coco:
A messziről megfigyelő lány, aki balesete miatt nem járhat. Okos, és jó megfigyelő, illetve a kerekesszékéből is jól kosarazik. Magányos, de a történt során ő is talál barátokra.


Miyuki:
A Big footok szerelője a nagyapjával. Ő fejleszti a Big footok belsejét, a hatékonyabb játék érdekében.

Sela:
Egyik csapattársa Dannek, aki lányhoz képest igen erős és jól játszik. Célja a játékban a tökéletes DNS megtalálása, ezért elég sok fiú képességeit Sela által ismerhetjük meg. 

Iceman Hottie:
Durva és vad játékos, akiről később kiderül, hogy csak erős, és nem tudja kordában tartani az erejét. Az ereje miatt a leendő legendának is tartották, amiért súlyos árat fizetett.


Haruka:
A Holdi nő, akinek megszállottsága a lábak. Ő készíti a Big footokra a cipőket és a kis csapatnak ő segít. Rendszerint sok információt miatta tudunk meg, nem csak a Holdról, de a Basquashról is.

Flora:
Hercegnő, aki álcázza magát, hogy Dan csapatához állhasson, és Basquasht játszhasson. Bár nem a legjobb játékos, mégis nagyon okos, és igazán jó tesz a csapatnak.


Rouge:
Az együttes énekese (akinek tagjait a Holdon Basquashra „képeztek” ki) aki szerelmes lesz Danbe. Bár okos, és kedves (általában) sokat kell szenvednie, hogy Dannel lehessen.

  Az anime 26 részes, 2009ben készült, a grafikája pont ezért nagyon ütősre sikerült. Az animáció (mint a történet is) pörgősre sikerült, a meccsek iszonyatosan jól néznek ki, és a sok helyszín is elképesztő. A zenéje is ütősre sikerült, igazán a kosaras érzéshez alkottak számokat (ezért senki se számítson punk zenére) A sorozat után készült még 2009-ben egy special is, amihez eddig elvileg még nincs felirat.

  Az anime nagyon pörgős, és rengeteg szereplőt vonultat fel (akiket felsoroltam csak a legfontosabbak, akikről több infó már igencsak spoiler lenne) nagyon kell figyelni: mit, mikor, hogyan, miért, mert minden összekapcsolódik, és a végén nagyon fontos lesz. Visszatérve a karakterekre: jól sikerültek, bár szinte mindegyik kicsit kitűnik az átlagtól valamilyen tulajdonságával. Mindenkinek vannak céljai, és érzései, amikre szintén figyelni kell majd.

  Az anime így elég furán festhet, főként egy shounenként lehetne leírni az eddigiek alapján, de! Az anime mindenféle stílust felvonultat: amikor vígjáték akkor szakadunk a neve-téstől, amikor dráma, mindenki elmorzsol legalább egy könny-cseppet, amikor szerelmes akkor mindenki szurkol a párnak, és a pasiknak is van némi ecchis jelenet, de nem zavaró annyira. A műfajok közötti váltakozás igazán jót tesz neki, ettől lesz igazán magával ragadó.

  Annak ajánlom az animét, aki szereti a pörgős sztorikat és a vígjátékot sem veti meg. Ha nem szereted a kosárlabdás sztorikat vagy a mechákat, az se baj, mert maga a történet is visz magával, de ha szereted őket ez szinte kötelező darab. Egy szó, mint száz: érdemes belenézni!

Megjegyzések