A farkasgyermekek - Nem Twilight történet!

  Ookami Kodomo no Ame to Yuki

A farkasgyermekek: Yuki és Ame egy egész estés anime, mely egy farkasember és egy lány szerelmét és életét mutatja be.
Ám a történet ennél jóval többet ad, ugyanis nem holmi tündérmese ragyogó vámpírokkal. Ez a film különösen egyedi, megérinti az ember szívét, s megtekintése után még hagyja töprengeni a dolgokon. Mesejellegét folyamatosan veszíti el a történet előrehaladtával, s egyre komolyabb témákat hoz fel.

Hana egyetemista, mikor egy napon felfigyel egy különös fiúra órán. A fiatalok megismerkednek, s idővel fény derül a titokra: a fiatalúr a régen kihalt farkasok leszármazottja. Hana ezek után se riad vissza tőle, kitart szerelme mellett, s életet ad két gyermeknek: Yuki-nak és Ame-nak.
Azonban ha boldog családi idillről szólna e mese, igen rövid volna. A gyermekek apja eltűnik, s Hana magára marad a gyerekekkel. Egyedülálló anyaként, akinek nincsen munkája, s félvér gyermekeivel rengeteg problémája adódik. Két félig ember, félig farkas gyermek felnevelése pedig nem tréfadolog. Kezdésként, hogyan nevelje őket? Gyerekekként, vagy kutyákként? Melyik orvoshoz forduljon velük, ha baj van? Hogyan menjenek emberek közé? Mi lesz, ha hirtelen átváltoznak? S a panellakásban a szomszédok is panaszkodnak, amiért nem létező kutyája ugat, a gyerek sír egész éjszaka... ugyan a gyerekek csak játszanak, de a székek lábát rágják… Megannyi megoldásra váró gond, s Hana azt se tudja, mihez kezdjen először.
Végül úgy dönt, hátra hagyja tanulmányait, örökmozgó gyermekei mellett úgysincsen ilyesmikre ideje. Sürgősen új lakás után kell néznie, s végül talál is egyet vidéken. Igaz, távol van mindentől, s kissé romos, de számukra tökéletes. Szomszédok nincsenek, s emberek is ritkán bukkannak fel ezen a vidéken. Az életük könnyebb, a tágas ég alatt futkározhatnak kedvükre, s ha átváltoznak is, senki se láthatja őket.
Ugyanakkor valamiből élniük is kell, munka hiányában ez pedig elég nehéz lesz. A földművelés egy városi lány számára igencsak új és érthetetlen, főleg, ha mindent a szakirodalom szerint tesz, mégse jár sikerrel. Végül távoli szomszédjuk, egy mogorva öregúr személyében segítségre lel Hana. A gyerekek idővel elkezdik rágni anyjuk fülét: bizony, iskolába akarnak menni, mint a többi gyerek. Ám ez se lesz olyan egyszerű, mint ahogy az várható.

 A gyerekek tanulási vágya hajthatatlan, ám idővel felbukkan a kérdés számukra is: ők most emberek, vagy farkasok? S, ahogy az elmúlt évek során édesanyjuk se tudta, minként nevelje fel őket, úgy ők se tudják, melyik is a helyes út, hiszen mindkettő hívogató, csalogató a maga módján.

Szereplők

Hana
Mindig mosolyog, még akkor is, amikor mindenki más sír – ennek megvan a maga oka. Kitartó, erős akaratú nő, aki nem adja fel a harcot az emberek és a természet ellen. Ha nehezen is, de a legjobbat akarja nyújtani gyerekeinek, s a legjobban felnevelni őket.
Farkas
A gyerekek édesapja, akinek nevét nem tudjuk meg. Gondoskodó és szeretet teljes ifjú, aki nem vágyik csak egy boldog családra, ahol elfogadják, szeretik.

 
Yuki
Energikus kislány, aki képtelen szót fogadni, s mindig mindent akar. Nyitott az új dolgok iránt, s érdeklődő, határozott.
 

Ame
Félénk, ijedős kisfiú, aki inkább anyja szoknyája mögé bújik, s onnan figyel. Ahogy nő, úgy változik is, mint minden gyerek.

A 2012-ben megjelent, közel két órás történetet Hosoda Mamoru írta. Rendezte: Saito Yuichiro, Ito Takuya és Watanabe Takashi. A készítők ötvözték a 2D-s grafikát és a környezetet megformáló CGI-t. Készült a Studio Chizu-ban és a Madhouse-ban. A karakterek élethűek, egyediek. A történet sokrétű, rengeteg kapcsolatot és lehetőséget mutat be. Szól az anyagágról, szerelemről, önfeláldozásról, szülő-gyermek, és testvérek kapcsolatáról, szeretetről, fájdalomról, arról, hogy a gyerekek felnőnek… Egyszóval mindenről, ami a hétköznapi életben is megfordul, s talán, éppen ezért olyan lenyűgöző.

Az anime megtekinthető az AnimeAddicts oldalán. Én javasolnék hozzá egy csomag zsebkendőt is a megtekintőknek.

Megjegyzések