Kamigami no Asobi – Az istenek iskolája

 

Történetünk kezdetén megismerkedünk egy diáklánnyal. Yui a családjával él és egy szentélyt őriznek. Tavasz van, a tanévnek lassan vége és nyakukon vannak a felvételi vizsgák. Yui azonban nem tudja, mihez kezdjen életével. Egész jó tanuló, kiskora óta kardforgató, ám még a fiúk se érdekelték különösebben. Csak abban biztos, hogy az élete meg fog változni. Azonban azt még nem is sejti, mennyire.
Iskola után a szentélynél imádkozik, mikor valaki a nevén szólítja őt. Közvetlenül ez után különös fényre lesz figyelmes, ami a raktárból jön. Ott egy régi kardot talál, melyhez hozzá ér. Eszméletét veszti, ám magához térve egy ismeretlen helyen találja magát.
Mint kiderül, Zeusz, a görög főisten kertjébe került, több más személlyel is, akiket éppoly váratlanul ragadtak el otthonról, mint őt magát. Yui kelletlenül veszi tudomásul, hogy akarata ellenére elrabolták otthonából, s istenek közé rázták. Zeusz végül maga szolgál magyarázattal a miértekre:
Azért hozta ide a lányt – akit a kard választott ki, - hogy elkerüljenek egy szörnyű jövőt. Ennek érdekében, együtt kell tanulnia az Akadémián az istenekkel, miközben emberségre kell tanítania őket.
Zeusz pedig volt oly kedves, hogy a legvadabb, legkezelhetetlenebb isteneket szabadítsa a lány nyakába. A görög istenek, kik tiszteletüket teszik: Hades – az Alvilág ura, Apollon – a Nap istene és Dionysus – a Bor és Mámor istene. 
A germán/ skandináv mitológiából jelen van: Balrd – a Fény istene és Loki – a Tűz istene, valamit Thor – a Villámok istene. 
A japán istenek pedig: Susanno, alias Takeru – a Tenger istene és Tsukuyomi, alias Tsukito – a Hold istene. A harmadik japán képviselő Kusanagi Yui, a főhősünk. Az istenek közül azonban csak Apollon, Dionüsszosz, Baldr és Tsukito kezelhető viszonylag egyszerűen. Négyükkel Yui igen hamar megtalálja a közös hangot, míg a többiekkel már nehezebb a dolga.
Megtanítani az isteneknek, hogy mitől ember az ember, igen nehéz feladat. Főleg akkor, ha a fiúk többsége hallani se akar a dologról. Zeusz lezárja az istenek erejét, hogy ne legyenek többek egyszerű halandóknál, ezzel is segítve tanulásukat. A tanórákat az egyiptomi Thoth tartja könyörtelenül oktatva diákjait. Yui ezalatt elkeseredetten próbálja rávenni az isteneket arra, hogy bejárjanak az órákra, készülve is rájuk. 
Hogy érdeklődésüket is fenntartsa az oktatási intézmény irányába, a legkülönfélébb emberi programokkal és ötletekkel áll elő. Diáktanácsot alapítanak, fesztivált rendeznek, kirándulnak… Azonban elég döcögősen haladnak előre, a cél irányába, mivel minden istennek megvan a maga átka, rossz oldala is a ragyogó, kedves és játékos mellett.
A tét nagy, s ha nem járnak sikerrel, mindennek vége: a kertnek, a Mennynek és az emberek világának is.
 
Szereplők

Kusanagi Yui
Fivéreivel és szüleivel egy szentélyben él. Kiskora óta a kardforgatás művészetét tanulja. Illedelmes, szolid lány, kevés önbizalommal, ám a fiúk mellett megtanul a sarkára állni. Becsületére legyen mondva, nem adja fel a sokszor reménytelennek tűnő harcot a makacs istenekkel szemben.

Totsuka TakeruSusanno, a japán Tenger isten
Lelke forrongó, háborgó, szeszélyes, vad és szilaj, akár a tenger, ám ha jó kedve van, kedves és szelíd. Harcias és keményfejű, előbb üt, aztán kérdez személyiség, ám ha megtalálja a helyét, szívesen részt vesz mindenben.

Totsuka TsukitoTsukuyomi, a japán Hold isten
Akár a Hold maga, oly rejtélyes istenünk. Többnyire semleges, visszahúzódó és félénk, sokat jegyzetel, mindent le akar írni. Könnyen alkalmazkodik semlegessége miatt, így igen hamar rá lehet beszélni mindenre. Érzelmeit viszont egyáltalán nem mutatja.

Zeus Keraunosa görög Villámlás istene
Ő a főisten, a Mennyek ura. Dölyfös, gőgös, nagyképű férfi, aki könnyen haragra lobban. Egyedi megoldásokkal kezeli a dolgokat és nem tűri, hogy ellent mondjanak neki. Végül is, ő a főnök, s jobb, ha ezt tiszteletben tartják.

Hades Aidoneus a görög Alvilág ura
Szent meggyőződése, hogy csak balszerencsét okoz, így elzárkózik a többiektől az első perctől fogva. Szakterülete a holtakkal való foglalkozás, az élőkkel nehezen tud bánni. Azonban az iskolában fontos dolgokat tanítanak neki.

Apollon Agana Beleaa görög Fény isten
Már a megjelenése is ragyogó, vakító. Személyisége kellemes, szolid és szeretető, nehéz kihozni a sodrából. Igen hamar lelkes tagjává válik az iskolának, buzgón igyekszik megtéríteni a többieket is. Azonban fény nem létezik sötétség nélkül.

Dionysus Thyrsosa görög Bor és Mámor isten
A társaság egyik legvidámabb tagja, mindig jó kedélyű, mosolygós, kedves és segítőkész. Ugyan nem hivatalos tagja a diákoknak, mégis részt vesz az órákon és bátorítja a többieket is. Természetesen szőlőt ültet a kertben, hogy aztán bort készítsen belőle az összejövetelekre.

Loki Laevateina skandináv Tűz isten
Többnyire ártalmatlan csínytevő, hirtelen haragú, önfejű, makacs személyiség. Kiigazodni rajta nehéz, szinte lehetetlen. Bajkeverésre hajlamos, szeleburdi, ármányos gaztevő. Szemrebbenés nélkül hazudik, ám ez nem feltétlenül rossz. A maga esetlen módján a jóra törekszik.

Balrd Hringhornia skandináv Nap isten
Csendes, hallgatag és szerény ifjú, aki hozzá van szokva ahhoz, hogy elvakítja a körülötte levőket, épp ezért visszahúzódó, akárcsak Hádész. Bizalmát nehéz elnyerni, e kegy keveseknek adatik meg. Azonban az iskolát komolyan veszi.

Thor Megingyoruzua skandináv Villámok ura
Az egyik leghallgatagabb karakter, csak akkor szól, ha lényeges mondanivalója akad. Gyakorlatilag szemmel tartja Loki-t és Baldr-t. Komoly, megfontolt fiú, érzelmeit ő is igen jól palástolja. Szerepe, akárcsak Dionüsszosznak, igen kevés.

Thoth Caduceusaz egyiptomi Írás és Tudományok istene
Kegyetlen és zsarnokoskodó oktató, aki előszeretettel löki falhoz főhősnőnket, valahányszor feltesz egy kérdést. Az egyenes válaszok nem éppen rá jellemzőek, gyakran hagyja kétségek közt a lányt. Zeusz jobb keze, vele jól kijön.

Anubis Ma’ataz egyiptomi Balzsamozók istene
Az egyiptomi Alvilág és a Holtak oltalmazója. Jelenleg Thoth házi kedvence, ám alig látjuk, szerepe meglehetősen elenyésző. Szereti a bort és igen nagy bajkeverő.

Melissa
Yui segítője, akit Zeusz alkotott, bár elég szórakozott kedvében lehetett, mikor elkészítette. Szintén mellékszereplő, alig látjuk, bár néha mond hasznos dolgokat is. 

 Az anime egy visual novel adaptációjából készült. A Playstation-re készült játékot 2013 októberében dobta piacra a Nippon Ichi Software és a Broccoli.  Címe: Kamigami no Asobi: Ludere Deorum.
A 12 részes anime 2014 áprilisában jelent meg. Kawamura Tomoyuki rendezte, Konparu Tomoko írta és a Brain’s Base stúdió készítette. Folytatásról egyelőre nincsenek hírek, ám a végét tekintve elképzelhető.
Képi világa megnyerő, rajzolása kellemes, a színek élesek, szinte ragyognak. Nekem a zenéje is tetszett. A főhősnő, Yui is egész jól sikerült, nem egy nyafogós, életképtelen lánygyermek, aki csak csetlik-botlik mindvégig. A fiúk karakterei is elnyerték tetszésemet, Lokival szemben kritikus voltam, de nagyon eltalálták a jellemét neki is, a többieknek is.
Összességében csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szeretne megismerni néhány dögös istent, ám készüljön fel arra is, hogy nem egyszerű köztük élni.

Megjegyzések

  1. Szia
    Megengeded hogy az oldalamon ez a bejegyzés megjelenhessen?
    Oda írom a forrást!!

    VálaszTörlés
  2. Apollón a görög mitológia NAP istene. Nem a fényé.

    VálaszTörlés
  3. Apollon a görög nap és költészet istene az animében és a görög mitologia szerint is. Am kösz az infokat a bor isten és a hold isten nevét nagyon nehezen jegyeztem meg. ;D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése