Széles mosoly 2 - A kaland csak most kezdődik!




  Aki ismeri az Egy akatsukis életét annak minden bizonnyal Fekete Dani neve sem ismeretlen, és aki követi a munkásságát, az már tudja: Széles mosoly már második kötetéhez ért! Ennek köszönhetően megint izzítom a virtuális tollamat, hogy egy kicsit bemutathassam ezt a második kötetet. 
  Az első kötetről már írtam, de aki nem olvasta és még a Széles mosolyt se olvashatta, annak egy rövid gyorstalpaló. Egy olyan világban élünk, ahol az evolúció olyan teremtményeket hozott létre, akiket úgy hívhatunk: alakváltók.

  Főszereplőnk Alpha is ilyen alakváltó, aki egy kisebb csapatot toboroz, melynek (eddigi) tagjai Lady és Pyro. A második kötetben, amikor is egy különleges csapattagot keresnek magunknak, találkoznak Pupillával is, aki a hibbant csapatba szinte teljesen beleillik. De hogy ne legyen teljesen egysíkú a történet, azért láthatjuk a „gonoszok” ténykedéseit is, és várhatjuk a nagy csatákat a kövi kötetben.
  Ami mindenképpen figyelemreméltó az az, hogy már nem csak baromkodásról szól a történet, hanem megismerhetjük a szereplőket is, és áthatóbb képet is kaphatunk rólunk (főleg Alpháról) ezért már nem csak egy lightos sztori lesz, hanem kap egy vázat (egy elég kemény vázat) amire lehet építkezni.

  Maga a drámai rész nagyon kettős lett számomra: egyrészt jó, mert megismerhetjük a szereplőket, a motivációkat és úgymond a sztori hátterét, viszont rossz, mert kicsit idegenül hat a komorabb, sötétebb képek. Igazából tetszett is, nagyon, viszont szinte minden a folytatás dönt el.
  Mert ugye két kötet a mangák világában is elég kevés, hát még magyar viszonylatban. A második kötet majd’ kétszer akkora, mint az első, mégis a sztori és az egész annyira kevés még mindig, hogy ebből akármi lehet. Jó és rossz értemben is. Szereplő van bőven, az alapjai is jók a történetnek, és magyar mangához/képregényhez képest se annyira klisés, viszont még tényleg akármi lehet (és remélem, hogy azért tényleg egy klisémentes és lehetőleg nem rétes tésztára nyújtott Széles mosoly jövő előtt állunk)
  A Széles mosoly első kötete 2014ben debütált, összesen 42 oldalas lett, míg a második kötet (szintén 2014ben) már 66 oldal néhány extra képpel kiegészítve (más rajzolóktól) és emiatt a hossz miatt kapott gerincet is. Az első kötet 900 Ft, míg a második már 1200 Ftba kerül, de mindenképpen megéri megvenni. Az alkotó egy aprócska munkája megjelent a Főzős képregények címú antológiában is, azt is érdemes kézbe venni (nem csak emiatt) ára: 600 Ft. A mellékelt képen (ha így nem látszik: Link megnyitása új lapon) a Széles mosoly rendezvényeken kívüli megvásárlásának lehetőségéről tájékozódhattok. 
  A másik negatívum, amit el tudok mondania rövidségén kívül, az az, hogy a képek még mindig pixelesek. Tök jó hogy géppel készíti a képregényt, ezzel nem is lenne probléma, de néhány képen annyira látszik a pixelesedés, hogy gagyivá teszi az egész összhatást. Bár a második kötetben már kezdenek alakulni az oldalak, még mindig több helyen lehetne finomítani és így szebb összhatást elérni.
  És hogy kinek is ajánlanám így két kötet után? Nos az Egy akatsukis élete fanoknak biztosan, ők tuti imádni fogják ezt is. Akik szeretnek magyar mangákat/képregényeket olvasni, nekik is, mert igényes munka (a pixelesedést leszámítva) a karakterek és a történet is helytálló.

 Mindenképpen azt kell mondjam, hogy a magyar alkotók között egyedi és minőségi munkát sikerült összehoznia, hiszen a vígjáték alapvetően nem egy magyar mangás műfaj, viszont ne felejtsük (nekem sajnos nagyon nehéz volt) hogy ez mégis csak magyar viszonylat és sokszor már a külföldi alkotásokhoz hasonlítgattam. Szóval, aki ilyen mentalitású az most tegyen le a Széles mosoly elolvasásáról, mert álmatlan éjszakái lesznek az biztos.

  Végezetül csak annyit, hogy nekem mindenképpen kedves emléket szerzett ez a kis kiadvány (álmatlan éjszakáim ellenére) és néhány mondat nagyon meg tudott fogni, ezzel is zárnám soraimat: „Okkal éljük az alakváltók korszakát! Hiszen egy olyan világban, ahol mindenki különbözik… az egymáshoz való alkalmazkodás a legfontosabb!„ 

Megjegyzések