Rémséges rémképek - Bakemonogatari



  Az iskolába menni mindig rossz érzés a sok házi, meg a tanárok és akkor még szó sem esett a különórákról és minden egyébről. A különc osztálytársak pedig még nyomasztóbbakká tehetik a napjainkat, főleg ha megmented őket, és hálából egy tűzőgépet kapsz a szádba.

  Pontosan ez történik Araragival is, aki a leeső Senjougahara-t elkapja, amivel a lány titkait felfedi. Kegyetlen az élet, főleg, mivel Senjougahara el akarja hallgattatni Araragit. Ezután Araragi titka is megmutatkozik, és megígéri a lánynak: segíteni fog neki, mindenképpen, és elviszi egy olyan helyre ahol megszabadul az „átoktól”.
  Az anime 5 történetet dolgoz fel, 5 különleges esetet, különleges lányokkal, akiken segíteni kell. A történetek lineárisan haladnak előre, összefüggés van, hiszen valamilyen szinten mindegyik történet kapcsolódik Senjougahara-hoz, de alapjába véve külön is jól érthetőek, epizodikus jellegűek.
  Első történet Senjougahara és a rák esete, majd következik a kislány, Hachikuji, a csiga, ezután találkozhatunk  Sengoku Nadeko-val, a kígyó átkával, majd  következik a majomkéz, azaz Kanbaru Suruga, végül Tsubasa a pajkos macska.
Szereplők:
Senjougahara Hitagi:
Kezdetben a rák miatt törékeny lány, aki erőszakos, és mindent megtesz azért, hogy a titka ne tudódjon ki. Ezután megkedveli Araragit, bár ez nem jelenti azt, hogy Araraginak ne ellene annyit szenvednie, mint előtte. Sportban nagyon jó volt, futóbajnok is volt, egészen a rák esetéig, amikor minden sportot abbahagyott.

Araragi Koyomi:
Vonzza a misztikus és természetfeletti eseteket, és mindegyik alakalommal szeretne segíteni, vagyis elviszi őket Oshino-hoz. Mindenkivel kedves, normális, szinte átlagos srác. Testvérei sokkal akaratosabbak és erőszakosabbak nála.

Oshino Meme:
Szerzetes, aki kicsit se néz ki annak. Természetfeletti esetekben ő tud segíteni, és hozzá fordul Araragi is, Oshino bosszúságára. Rejtélyes alak, szinte semmit sem lehet róla tudni.

Hanekawa Tsubasa:
Osztályképviselő, aki ehhez mérten okos, percíz, pontos, és mindenkivel kedves. A történet kezdetén megígéri, hogy segít Araraginak, ezért a fiú lesz a helyettese, és emiatt is sokat tudnak beszélgetni. A sok stressz és az elvárások miatt lesz belőle pajkos macska.

  Az anime 12 részes, 2009-ben készült, emellett van még egy 2006-os  light novelje, amit magyarul is elkezdtek fordítani. Nagyon jellegzetes az anime stílusa, hiszen sokszor villannak fel feliratok, képek, amik tényleg csak egyvillanásnyi időre tűnnek fel, sokszor elolvasni sincs időnk. A light novel érdekesebb, hiszen a belső monológokat is hallhatjuk, így megtudhatjuk egy-egy történés okát is. Emellett sok olyan utalás van, amik a kanjik és hiraganák olvasása miatti különbségen alapul az animében és light novelben is. Ez sokaknak zavaró lehet, de meg lehet szokni.
  Sok műfaj és téma illik rá, de egyikben se lehet azt mondani, hogy tipikusan az. Ilyen például az ecchi is, ami végül is igaz, de nem kifejezetten a bugyimutogatós  fanservissel teli anime.
  Ha valakinek megtetszene, akkor magyarul a Nisemonogatari van lefordítva, ami 11 részes, és kicsit letisztultabb, mint a Bakemonogatari.  Még van a Kizumonogatari és Nekomonogotari, illetve a Bakemonogatari második évadja, de ezek 2013-ban kerülnek ki, fordítás várható majd.
  Nekem ez az anime azon kevesek egyike, ami annyira nem nyerte el a tetszésem. Ettől függetlenül elkezdtem a light novelt is, és pozitívan csalódtam benne. Akinek az anime elsőre nem jön be az anime, tegyen próbát a light novellel. 

Megjegyzések