Egy tökéletesnek vélt világ - Psycho-Pass



A következő ismertetőt /inkább az animét/ csak erős idegzetűeknek ajánlom, mivel a történet a legmorbidabb gyilkosságokat boncolgatja, és a nyomukba ered!

Képzelj el egy olyan jövőt, ahol a természet háttérbe szorul és jószerivel minden gépesítve van. A mezőgazdaság önműködő és önfenntartó, teljesen automatizált. A városokban a lehető legnagyobb a rend és a fegyelem. Az autók szinte teljesen automaták, kinézetük gombnyomásra változtatható. A szobák berendezése, az öltözék szintén ugyanígy módosítható. Az internet és az elektromos kütyük világa ez.
Az utcákon kamerák ellenőrzik a biztonságot, a rendőrséget robotok, úgynevezett drónok képviselik a terepen. Egy felsőbb irányítás, mely az ország alapja felügyel mindent és mindenkit, ez az úgynevezett Szibülla Rendszer, ami az agyhullámokat mérve az elmédről eldönti, milyen állapotban vagy éppen. Ezt egy színkép által mérik. Ugyanakkor felügyelik a Bűnelkövetési Együtthatódat is, mely lehet normális, lehetséges bűnelkövető vagy bűnöző, akire már csak halál várhat. A Bűnözés Elhárítási Iroda emberei egy olyan fegyvert kapnak készhez, mely a BE érték alapján dönt a célszemély sorsáról. Ez az úgynevezett Dominator, ami elkábít – ekkor rehabilitációra küldenek, - vagy végez veled.
Az internet aranykorát éli, gyakorlatilag ez a legfőbb információs csatorna az emberek között. Rajta keresztül egy saját avatart alkotva járhatsz közösségi oldalakon, úgy, mintha épp egymással szemben lennétek, s ezt az utcán is viselheted. Az ételedről gondoskodnak. Az utolsó vizsgád után megmondják, mire vagy alkalmas, milyen munkát választva leszel a legboldogabb és legkiegyensúlyozottabb.
Elméletileg megteremtették a tökéletes társadalmat, ahol a bűnözők és bűntények száma igen csekély. Árnyoldala azonban, hogy az embereknek egy eszükbe se jut félni az utcán, hiszen aki odakint van, elméletileg ártalmatlan. De mi történik akkor, ha tévednek? Ha ez a rejtélyes rendszer kijátszhatónak bizonyul? És az emberek mit tesznek, ha a gyilkosság az orruk előtt történik meg? Semmit.
Tsunemori Akane újonc a Bűnözés Elhárítási Irodánál. Épphogy kikerült az iskolapadból, ahol kimagasló teljesítménnyel végzett. Első munkanapján pedig már is egy rázós munka vár rá. Felügyelő rangot kap, akár Ginoza, akinél munkára jelentkezik. Nyomozók, némi segítséggel. Felügyelőségük annyit tesz, hogy kimennek a helyszínre és ellenőrzik a vadászkutyák munkáját, utasítva és folyton szemmel tartva őket. Míg azok életüket kockáztatva elfogják vagy elpusztítják a bűnözőket.
Kik is ezek a kopók? Kényszerítők, egészen pontosan olyan személyek, akiknek a Bűnelkövetési Együtthatója túlságosan magas és már terápiával se állítható vissza elfogadható értékre. Így két választásuk van, ha megvannak a munkához való adottságaik. Az egyik, hogy ülnek a cellában és várják a csodát, míg a másik, hogy bizonyos szabadságot kapva élhetnek az emberek között, a bűnelkövetőkre vadászva, életüket kockáztatva. Vannak köztük olyanok, akik tényleg követtek el bűncselekményt, míg akadnak ártatlanok is, akiknek, valami oknál fogva megnőtt a BE értékük.
A történet során több esetben is nyomoznak. Egyszerű esettől a bonyolultig, a durván át mindennel találkozhatunk. Ám a hangsúly egy olyan személyen van, aki nem hajt végre semmiféle gaztettet, csupán kiszolgálja a gyilkolni vágyókat. Támogatja őket anyagiakkal vagy eszközökkel, de csak játszik velük. Teszteli őket, ám ha elbuknak, mossa kezeit. Ráadásul, ha öl is, a BE értéke nem nő meg, mint normális esetben szokás. Ez pedig felettébb bosszantó, hiszen így a nyílt utcán is bátran sétálhat és a szkennerek, drónok nem tesznek ellene. Ha erre a lakosság rájön…
Találkozunk avatar tolvajjal, szobrásszal, darabolós robotokkal, anarchiával, amit egy rejtélyes sisak indít útnak és fény derül a rendszer titkára is, miközben hőseink egyetlen célpontra próbálnak lecsapni. Ám a helyzetet a vezetőség nem mindig könnyíti meg, s olykor olybá tűnhet, még keresztbe is tesz. A Felügyelők és Kényszerítők élete nem fenékig tejfel, de nem adják fel és a legszorultabb helyzetekből is megpróbálnak kilábalni, előásva a gyilkosokat.

Szereplők

Tsunemori Akane
Egy kisé naiv, esetlen lányka a kezdetek kezdetén, akinek még rengeteget kell tanulnia. Nagyon nagy igazságérzettel rendelkezik, a színképe rendszerint tiszta. Aztán benő a feje lágya, határozottabb és okosabb lesz, Felügyelőként megállva a saját lábán.


Kougami Shinya
Kényszerítő. Kissé bunkó és arrogáns, gyorsan átlátja a helyzetet és levonja a következtetéseket. Egy bűnöző fejével gondolkodik, ennek köszönheti munkáját. Megszállottja egy régi gyilkosság-sorozatnak, a kiállításos-ügynek.

Ginoza Nobuchika
Felügyelő, hideg vérrel és racionális gondolkodással. Esze ágában sincs közel kerülni a beosztottjaihoz, mégis szoros szálak fűzik őket egymáshoz. Akane-val az elején ellenséges, majd lassan elismeri a lány képességeit.


Masaoka Tomomi
Idősebb férfi, akit csak „Öregként” emlegetnek. Akane jó barátja, hasznos tanácsokkal látja el a lányt és rendszerint kiáll mellette. Az első perctől fogva támogatja őt, nem úgy, mint a többiek.

Kagari Shuusei
Kissé nagyképű, flörtölős, életvidám és játékos férfi, akinek legnagyobb baja a bezártság. Mikor meghallja, hogy Akane előtt mennyi lehetőség volt nyitott munka szempontjából, háborog egy sort, hiszen előtte ez az egy út állt.


Kunizuka Yayoi
Rocker lány, akit sokáig a zene éltetett. Csendes, megfontolt, komor és nem túl barátságos. Inkább magának való. A számítógépekhez egész jól ért.

Karanomori Shion
Kedves, bár kissé nagyképű nő. Számítógép zseni, aki az Irodában ül reggeltől estig és bármikor, bármilyen programot feltör.



Makishima Shougo
Nem különösebben beképzelt férfi, aki szarkasztikus stílussal rendelkezik, és előszeretettel idézi híres írók, költők műveit. Elég sok mindenben hasonlít Kougami-ra, mégis különböznek.


Az anime 2012 októberében kezdődött, Urobuchi Gen írta a történetet. A 22 részes történethez készült manga adaptáció is, melyet Miyoshi Hikaru ír, 2012 óta. A manga shounen besorolású és még nem ért véget.
Engem nagyon megfogott, hisz elgondolkodtató az egész történet. Ráadásul bizonyos részei igen is megtörténhetnek, ami nem tudom, hogy jó lenne-e számunkra. Ettől függetlenül az anime az önálló gondolkodásra bíztat és arra, hogy ne dőlj be a „tökéletes rendszer” szövegnek, mert ilyen nincs és nem is lesz. Rengeteg idézet hangzik el benne például a Guliver utazásaiból is, és többször ismerős dallamok is felcsendülnek, mint az Európai Unió himnusza. Nyomozós, izgalmas krimi, aminek, mikor azt hinnéd már vége és nem lehet tovább fokozni, kiderül, mekkorát tévedsz.
Ugyan sehol nem írják, de az utolsó 2 perc alapján várható folytatása, legalábbis szerintem. Az AnimeAddicts lelkes tagjai lefordították a szöveget, így akár az ő oldalukon is végig nézhető e 22 rész. Egy tipp: az endingek időnként még tovább viszik a történetet és az utolsó fél percben még elhangzanak lényeges dolgok és mondatok!
Ajánlom mindenkinek, akik elég erősnek érzik hozzá magukat mentálisan, érzelmileg és idegileg, és azoknak, akik bírják a véres, darabolós jeleneteket meg a hullákat.

Megjegyzések