Magi: The Labyrinth of Magic – Szezám, tárulj!


Az anime az arab mesék világát idézve, az Ezeregy éjszaka történeteit dolgozza fel. A történet az I. században játszódik az arab sivatagban, később a világ más tájain.
Főhősünk Aladdin, egy kisfiú hatalmas mágikus erővel megáldva, aki egy „barátjával” járja a sivatagot. Pontosabban egy furulyával, mely egy dzsinnek nyújt otthont. Aladdin eddig Ugo-kunnal, a dzsinnel élt együtt, így a mindennapi életről mit se tud. Jószívűen segít mindenkin, ami miatt rendszerint bajba keveredik.
A fiú megismeri Alibabát, aki igen magas célokat tűzött ki maga elé. Többek között egy vártorony kifosztását is. Mik is a vártornyok? Több tucat van belőlük világszerte, s mindben él egy-egy dzsinn. A fosztogató így nem csak hatalmas vagyonra, de erőre is szert tehet. S mi vár Alibabára, ha egy Magival az oldalán lép be egy ilyen toronyba? Nos, ez az animéből vagy a mangából megtudható. Még a sivatagban megismerik Morgiana-t, a rabszolgalányt, aki felszabadulva hű barátjuk lesz.
A történet viszont nem áll itt meg. Hőseink némi kalandos utazás után egy kikötővárosba mennek, ki ezért, ki azért. Ám az országban a királyi család és a nemesek kizsákmányolják a népet. Így annak megmentésén egy tolvajbanda dolgozik, Robin Hood-ot utánozva. Itt találkoznak Szindbáddal, a Hét Tenger királyával hőseink, aki saját birodalma miatt érkezett Balbadd-ba. A fiatalok igen hamar megtalálják vele a közös nevezőt, s együtt szállnak szembe az igazságtalan királlyal.
S ha ez még nem lenne elég, a Kou Birodalom, egy hatalmas és erős uradalom magába akarja olvasztani Balbadd-ot. Azért, hogy a kikötőjéből hasznot húzzon, és erősebbé váljon, ám céljuk ennél is hatalmasabb. Ráadásnak pedig egy sötét és titkos szervezet is munkálkodik a háttérben, az Al-Thamen hogy, káoszt és háborút szítson világszerte. S, hogy a gondot tetőzzük, van velük egy fekete Magi és még jó néhány mágia felhasználó, kik az erő sötét oldalát részesítik előnyben.
Mit tehet ellenük Aladdin, az ifjú Magi, aki saját erejével sincs teljesen tisztában? Alibaba sikerrel jár céljai elérésében? Morgiana a segítségükre lesz? Szindbád sikeresen megoldja saját országának gondjait, miközben támogatja a fiatalokat? A Kou Birodalom sikerrel jár, vagy Balbadd megőrzi szabadságát? Mik az Al-Thamen valódi céljai?
  
Szereplők:

Aladdin
Roppant kedves és vidám személy, akinek a barátai mindennél fontosabbak, főleg, hogy kevesen vannak. Korához képest nagyon érett és bölcs, ha döntéseket kell hozni egy komoly témában. Ugyanakkor kissé naiv. Nyugodt vérmérsékletű fiú, akit szinte lehetetlen kihozni a sodrából, s a legveszélyesebb helyzetekben is teljesen higgadt marad. Inkább ad, mint kér, ámbár kissé perverz, ha lányokról van szó.

Saluja Alibaba
Nagyon ravasz, kicsinyes, behízelgő alaknak tűnik, akit csak a hatalom és a pénz érdekel. Valójában azonban nagyon kedves, figyelmes és segítőkész, bátor fiú, aki sokkal okosabb, mint amilyennek mutatja magát. Legnagyobb hibája forrófejűsége: nehezen tolerálja, ha a szenvedőn nevetnek, s saját problémáit egymaga akarja megoldani.

Morgiana
Igen erős, s csendes lány. Eleinte zárkózott és a saját feje után megy, később azonban egyre jobban kibontakozik valódi jelleme. Célja, hogy barátainak minél többet segíthessen, hogy ne váljon haszontalanná. Szeretne hazatérni szülőföldjére, a Sötét Kontinensre. Gyengéd érzelmeket táplál egy ifjú iránt.

Szindbád
Kedves és vidám férfi, aki képes hatalmas ostobaságokat művelni, ha nem államügyekről van szó. Azonban, ha a helyzet komolyra fordul, határozottá válik, s akarata megrendíthetetlennek tűnik. A Hét Tenger királyaként ismerik, ő Szindria uralkodója, akit népe szeret és nagy becsben tart.

Judal
Ő a fekete Magi, egy a háromból, kik a világot járják. Nagyon erős, kegyetlen, arrogáns és időnként kissé gyerekes. Nagy színész, ha mások kigúnyolásáról van szó. Azt tesz, amit csak akar, senkire se hallgat, s senkinek se fogadja el a tanácsát. Nem érdekli mások véleménye, csak háborút, harcokat és kétségbeesést, szenvedést akar látni. A Kou Birodalom főpapja.

A mangát Othaka Shinobu írta és rajzolta, mely 2009-ben indult útnak a Weekly Shounen Sunday magazinban vasárnaponként. Tankobon* formájában csak 2012-ban látott napvilágot a Shogakukan kiadó jóvoltából. A manga jelenleg 13 kötetes és még nem ért véget. Az anime a manga alapján készült, 2012-ben, az A-1 Pictures Studio által. Rendezte Masunari Koji, írta Yoshino Hiroyuki. Jelenleg 2 évados, 25 részes a sorozat, melynek a folytatása 2013 őszén várható.
A rajzolása szép, a színvilága élénk, és az aláfestő zenékkel együtt visszaadják az arab világ hangulatát. Fő témája a barátság, a szeretet, az összetartás, mint a mesékben, ám komolyabb témákat is boncolgat a sorozat. Bemutatja az akkori világ normáit, a rabszolgák sorsát, a gazdagok fényűző életét, halál és élet éles ellentétét. A történet változatos, nagy léptekben halad előre, így a légkör gyorsan változik benne, akár pillanatok alatt is. Bővelkedik varázslatban, s harci jelenetekben, így garantáltan nem válik unalmassá. Rengeteg humor és összetűzés teszi még változatosabbá a sorozatot. A karaktereknek önálló háttértörténetük van, így még jobban megismerhetjük őket, s átérezhetjük szerepüket.
Ajánlom mindenkinek, aki jól akar szórakozni, s közben tanulni is vágyik az emberektől, az emberekről. A sorozat és a manga megtalálható az AnimeAddicts oldalán. 

*A tankobon szó szerint „könyvet” jelent, átvitt értelemben pedig „gyűjteménykötet-”et, melyben egy történet külön-külön megjelent részeit, fejezeteit, darabjait gyűjtik össze és adják ki kötet formájában. (Forrás: Wikipédia).

Megjegyzések