Kuroko no Basuke - Mert kosarazni jó!

 Kuroko no Basuke 

A Teiko Alsó - Középiskola kosárlabda csapatát zsenik alkották. Az öt fiú és a menedzserük is rendkívüli képességekkel rendelkeztek, sorra nyerve ezáltal a bajnokságokat. Őket emlegetik úgy, mint a „Csodák Generációja”. Azonban a csapatnak volt még egy rejtélyes, hatodik tagja is, akiről rendszerint megfeledkeztek, s aki nincs rajta egy felvételen se.
A fiúk mind más és más középiskolába mentek tovább tanulni, s beálltak új iskoláik kosárcsapatába. Az öt tag, mind híres, neves iskolát választott, erős csapatokkal, ám a hatodik… A hatodik egy fiatal iskola mellett döntött, melynek még csak most két éves, így a legidősebb diákok is csak másodévesek.
A Seirin Gimnáziumban kezdődik történetünk egy láthatatlan árnyékkal és egy fényes jövőjű csillaggal. Kuroko Tetsuya fizikumát tekintve átlag alatti sportoló, alacsony is, és mindemellett annyira jelentéktelen és észrevehetetlen, hogy olyan, akár az árnyék. Kagami Taiga elsőéves, magas, erős, kitartó és határozott fiú, nagyra törő álmokkal. Kuroko felismerve Kagami képességeit, fény-árnyék kapcsolatra utalva megígéri neki, hogy Japán első számú játékosává teszi.
Edzőjük igen hamar észreveszi a lehetőséget kettejük csapatmunkájában. A két elsősnek persze, van hová fejlődnie, ahogy a másodévesek se henyélhetnek naphosszat. Ha csapatmunkáról van szó, a társaság egyöntetűen küzd a győzelemért. Nem úgy, mint a Csodák Generációjának tagjai, akik önálló sztárokká akarnak válni a pályán, túlzott magabiztosságukkal és tehetségükkel megáldva.
A gimnazisták pedig mindent megtesznek, hogy bejussanak a legjobb iskolák közé, hogy nevüktől visszhangozzon egész Japán, s erősítsék iskolájuk hírnevét. Az Iskolák Közötti Bajnokság minden évben megrendezésre kerül nyáron és télen is. A Seirin Gimnázium pokoli edzéstervvel, kíméletlen hajrákkal éli át a meccseket, melyek változatosabbak, mint elsőre hinnénk.
De mi történik, ha a Csodák Generációjának két tagja kerül szembe egymással a pályán? Mi lesz a meccsek vége, ha Kuroko és Kagami párosa összeáll? Az egyéni teljesítmény vagy a csapatmunka fontosabb a kosárlabdában? A régi ismerősökből lehetnek barátok? Meddig fejlődhetnek a gimnazisták, mikor már azt hinnénk, hogy képességeik határait elérték?

Szereplők

Seirin Gimnázium - Másodévesek:

Aida Riko
A kosárcsapat edzője aki, édesapja – személyi edző - mellett rengeteget tanult, s ránézésre meg tudja állapítani, ki milyen fizikummal rendelkezik, merre kell fejleszteni. Kedves, mosolygós lány, ám ha a fiúk ellene szegülnek, harcművészeti mozdulatokat alkalmaz rajtuk, s főzni se tud.

Hyuuga Junpei
A csapat kapitánya és bedobója, általában 3 pontos dobásai vannak. Megfontolt és határozott, erős jellem, ám személyiséget vált a kritikus pillanatokban, s olyankor agresszívvá, harciassá válik. Ilyenkor képes fenyegetőzni és megütni társait. Ennek ellenére ő fogja össze a csapatot.

Izuki Shun
Hátvédként játszik a meccseken. Általános fizikai állapota van, de rendelkezik egy különlegességgel, az őáltala „sasszemnek” nevezett térlátással. Képes bármilyen szögből elképzeli és ezáltal belátni a pálya egy részét, így kiszámítva ellenfelei célját. Szóvicceket gyárt, amikor csak lehetősége van rá.

Mitobe Rinnosuke
A néma óriás, hangját nem sűrűn hallani. Ő a center, erőssége a védelem és a horogdobás. Nagy család várja otthon, ahol a hangzavar garantált, talán ezért is élvezi ki a csendet - már ha az létezik egy tornateremben.

Koganei Shinji
Koga olyan, mint egy macska. Vidám, eleven, de többnyire a kispadon ül cserejátékosként. Riko ugyan állítja, hogy különleges, és mindenhonnan képes kosárra dobni - ám a végeredmény már nem garantált.
 
Tsuchida Satoshi
Teljesen átlagos, hétköznapi játékos, akiről alig tudunk meg valamit. Szintén cserejátékos, ha Kuroko és Kagami a pályán vannak.

Kiyoshi Teppei
A csapat alapító tagja, aki egy sérülés miatt sokáig nem jelentkezik. Mindenkihez van egy-két kedves szava, mindig gondolkozik valamin, ám általában szétszórtnak tűnik. Centerként játszott a csapatban. Sokat segít Rikonak és Hyuugának, akit kapitánynak választott maga helyett.


Elsőévesek:
Kuroko Tetsuya
Alacsony, csendes, megbízható, megértő fiú, aki olyan, mint az árnyék. Állítása szerint nincs humorérzéke és meglepően komolyan veszi a dolgokat.  Annyira jelentéktelen, hogy a csapattársai is rendszeresen elfeledkeznek róla, hiába áll mellettük. Erősebbé szeretne válni, hogy beváltsa Kagaminak tett ígéretét. Tud egy-két érdekes dolgot mesélni a Csodák Generációjának tagjairól, akiknek Kagami a nyomukba se ér.

Kagami Taiga
Előcsatár, avagy bedobó poszton játszik a csapatban. Mivel néhány évig Amerikában élt, egészen más stílusa van, mint társainak. Játéka olykor kissé agresszív, olyannyira képes beleélni magát a meccsbe, mint egy élet-halál harcba. Rendkívül nagyokat tud ugrani, s nagyon szeret zsákolni. Kissé beképzelt, nagyszájú, magabiztos fiú, akinek célja, hogy Japán legjobb játékosává váljon – avagy az egész csapat a legjobb legyen. Kurokoval összejátszva szinte verhetetlenek.

 
Furihata Kouki
Csendes és idegeskedő személy, aki sokat ül a kispadon.

 

Kawahara Koichi
Egy átlagos játékos, aki a kispadról szurkol.

Fukuda Hiroshi
Általános játékos, szintén a kispadra szorulva, onnan szurkolva.

A kispados játékosok is feljutnak a pályára, szerepük is van a történetben, bár igaz, elég csekély.


Csodák Generációja:
Elvük, hogy a győzelem mindennél fontosabb, az se gond, ha ezt egyedül, a csapat többi tagját háttérbe szorítva viszik véghez.

Kise Ryouta
Gondtalan, élénk és vidám, társaságkedvelő személyiség, aki játék közben nagyon komoly és határozott. Rendkívül gyorsan tanul, első látásra elsajátítja akár a legbonyolultabb mozdulatokat is. Kuroko és Aomine stílusát azonban képtelen lemásolni. Miután lejátszanak egy meccset a Seirin ellen, elgondolkodik a dolgokon.

Midorima Shintarou
Mogorva fiú, akinek mániája a horoszkóp, amit nagyon komolyan vesz. A pálya bármely pontjáról képes bedobni a labdát, így szerezve 3 pontos dobásokat csapatának. Mozdulatai percízek és kiszámítottak, sose hibázik – hacsak el nem veszik tőle a labdát.

Aomine Daiki
Sokat alszik, rendszeresen késik és rengeteget unatkozik. Ennek oka az, hogy szerinte az egyetlen, aki legyőzheti őt, az ő maga és senki más. Éppen ezért az edzéseket feleslegesnek tartja, ellenfeleit alábecsüli – vagy túlságosan is bízik csapattársai képességeiben. A szabad stílusú játékával verhetetlen a pályán, ugyanis a leglehetetlenebb helyzetekből is képes kosarat dobni.

Momoi Satsuki
Nagyon vidám és élénk lány, de Aomine rendszeresen felidegesíti – ugyanis a fiú csapatának ő a menedzsere. A kosárlabda megszállottja, igazi elemző. Minden létező adatot összegyűjt ellenfeleikről és azokat tanulmányozva megállapítja, hová fejlődhetnek, mik lehetnek határaik. Nagyon reméli, hogy valaki egyszer észhez téríti egoista barátját és az visszatér a földre.

Az animéről és a mangáról

A mangát Fujimaki Tadatoshi indította útnak még 2008-ban, azóta megjelent már 25 kötet és még nem ért véget a történet. 
Az animét Tada Shunsuke rendezte, Takagi Noburo írta és a Production I.G stúdió megrendezésében látott napvilágot. 
Az anime első évada 2012-ben jelent meg 25 résszel – a fentebb említett szereplőkkel. 
2013 októberében kijött a második széria is, 26 résszel – hasonlóan lenyűgöző és eseménydús lehet, mint az előző évad, hiszen még hátra van két tag a Cs.G.-ból, no meg ott a Téli Kupa... Továbbá készült néhány OVA és special is.
Az anime készítése során használtak CGI-t. A távoli szereplők kidolgozása nem mindig a legjobb, ellenben főhőseink mindig tökéletesek. Ami a zenét illeti, passzol a történethez, ahol kell komoly, máskor vidám, pattogós.

A történetről
Bátran ajánlom még azoknak is, akik nem rajonganak a sportolós animékért és nem értik, mi érdekes van bennük. Valahogy én is így álltam hozzá ehhez a műhöz is és a Free!-hez is. Meg kell, mondjam kellemesen csalódtam mindkettőben. Érzelmekben gazdag, eseménydús, a valóságtól annyira nem eltávolodó világot mutat be mindkettő. Többet nyújt a történet néhány unalmas kosárlabdázónál, sokkal többet. Barátság, egység, küzdelem egy közös célért… megannyi sikertelen próbálkozás után pedig beérik a munka gyümölcse is. Csalódottság, vereség, győzelem, a hit önmagunkban és társainkban… a listát még hosszasan sorolhatnám, de nem fogom.
Aki pedig még mindig nem érti, hogy mi olyan érdekes abban, hogy úsznak, kosaraznak vagy éppen kártyáznak, az nézzen bele ezen sorozatok egyikébe és lássa meg a történet mélyebb lényegét. 

A manga olvasható az AnimeAddicts oldalán. Jó szórakozást mindenkinek!


Megjegyzések

  1. Kérnék több csapat nevet
    Kise a második részben megjelenik a harmadikban meccsezik az melyik csapat amiben játszik?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése